Απώλειες δισ. από την κατάργηση της Σένγκεν

Απώλειες δισ. από την κατάργηση της Σένγκεν

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από μερικές δεκάδες έως και πολλές εκατοντάδες δισ. ευρώ ενδέχεται να κοστίσει η επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα των χωρών-μελών της Ε.Ε. σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς. Οι εκτιμήσεις αποκλίνουν σημαντικά μεταξύ τους, καθώς βασίζονται σε διαφορετικές αρχικές υποθέσεις. Ετσι, η πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη μιλά για κόστος ύψους 235 δισ. ευρώ σε 10 χρόνια αλλά μόνον για τη Γερμανία.

Τις παραμονές της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε πως θα είναι «σημαντικό το οικονομικό κόστος» το οποίο υπολογίζει από 5 ώς 18 δισ. ευρώ ετησίως βάσει των εκτιμήσεών της για τον αντίκτυπο στο εμπόριο αγαθών, στις μετακινήσεις ανθρώπων και στον τουρισμό. Εχει προηγηθεί τον Ιανουάριο η πρόβλεψη της ένωσης 80 γερμανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων DIHK που ανεβάζει το κόστος «σε δεκάδες δισ. ευρώ ετησίως». Στην εκτίμηση αυτή κατέληξε υπολογίζοντας το κόστος από τον συνωστισμό στα σύνορα, τις συνεπακόλουθες καθυστερήσεις, την αναγκαστική αύξηση της γραφειοκρατίας αλλά και το μεγάλο κόστος της αποθήκευσης προϊόντων που θα χρειαστεί να περιμένουν για τη μεταφορά τους πέραν των συνόρων.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο όμιλος Bertelsmann προέβλεψε πως μόνον για τη Γερμανία το κόστος θα κυμανθεί από 77 ώς 235 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια και μάλιστα μόνον από τις οικονομικές συνέπειες στο εμπόριο προϊόντων χωρίς να συμπεριλάβει στους υπολογισμούς του τις επιπτώσεις στον τουρισμό και τις μετακινήσεις ατόμων. Σε ό,τι αφορά το σύνολο της Ε.Ε. εξαιρουμένων Λουξεμβούργου, Μάλτας, Κύπρου και Κροατίας υπολογίζει πως η επαναφορά των διασυνοριακών ελέγχων θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ της κατά 143 δισ. ευρώ ετησίως.

Η εκτίμηση αυτή βασίστηκε στην υπόθεση πως θα αυξηθούν οι τιμές των εισαγωγών κατά 3%. Σε ανάλογες εκτιμήσεις καταλήγει η μελέτη της France Strategie, κυβερνητικής συμβουλευτικής υπηρεσίας της Γαλλίας. Βάσει μιας υποθετικής αύξησης των τιμών των εισαγωγών κατά 3% η εν λόγω υπηρεσία συμπεραίνει ότι θα μειωθεί το εμπόριο μεταξύ των χωρών Σένγκεν κατά περισσότερο από 10% σε σύγκριση με τη μακροπρόθεσμη δυναμική του. Κάτι τέτοιο, επισημαίνει η France Strategie θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά περίπου 0,8% που ισοδυναμεί με περίπου 110 δισ. ευρώ ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή