Αμετάβλητα τα επιτόκια της Βρετανίας

Αμετάβλητα τα επιτόκια της Βρετανίας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερό στο 0,5% διατήρησε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας το βασικό επιτόκιο στην οικονομία, αποδίδοντας την ομόφωνη απόφαση της νομισματικής επιτροπής στην αβεβαιότητα που προκαλείται από το ενδεχόμενο Brexit, δηλαδή εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το σενάριο Brexit εντάσσεται στους μεγαλύτερους κινδύνους που μπορεί ανατρέψουν τις ισορροπίες στη διεθνή πολιτική και οικονομική σκηνή, σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικών αναλύσεων Economist Intelligence Unit.

Επιπροσθέτως, κίνδυνοι ελλοχεύουν από την πιθανότητα εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και την ελληνική κρίση χρέους. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα, το οποίο θα γίνει στις 23 Ιουνίου, για να αποφασίσουν οι Βρετανοί εάν επιθυμούν να παραμείνουν ή όχι εντός Ευρωζώνης.

Χθες, επίσης, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας (Norges Bank) προχώρησε σε μείωση του κόστους δανεισμού, για να βοηθήσει την οικονομία που έχει πληγεί από τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αναλάβει την ευθύνη για τη σταθεροποίηση των οικονομιών τους ή ακόμα τη στήριξη της ανάπτυξης, καθώς οι συνθήκες δεν έχουν επανέλθει στα προ χρηματοπιστωτικής κρίσης επίπεδα. Χαρακτηριστικό είναι πως η Τράπεζα της Αγγλίας διατηρεί στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% το βασικό επιτόκιο της οικονομίας, εδώ και μία επταετία. Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 0,5% από το 0,75%, αλλά η κορώνα (Νορβηγίας) ενισχύθηκε, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν μια πιο επιθετική κίνηση. Η Norges Bank ανακοίνωσε πως ίσως χρειαστεί να μειώσει ακόμη περισσότερο το επιτόκιο έως τα τέλη του έτους. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, μείωση ακόμη και στο μηδέν, όπως έπραξε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο, στο πλαίσιο σειράς μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και κατ’ επέκταση των τιμών που απέχουν πολύ από τον στόχο για τον πληθωρισμό, που βρίσκεται «κοντά στο 2%». Χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις με ορατό τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού επικρατούν σε ΗΠΑ, Ευρώπη αλλά και σε οικονομίες της Ασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή