Νέα επενδυτική στρατηγική

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σας συνιστούμε προσοχή, προκειμένου να διαπιστώσετε ότι σύντομα θα υπάρξει ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων από τις αναδυόμενες αγορές. Η κινητικότητα αυτή θα υπάρξει χάρις στην πρόεδρο της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γέλεν, αλλά οι πρωταγωνιστές θα είναι όχι οι επιθετικοί παίκτες αλλά οι μετριοπαθείς. Τα περισσότερα κέρδη θα προέλθουν από το γεγονός ότι οι επενδυτές θα περιορίζουν τα στοιχήματά τους στις αγορές των αναπτυσσόμενων κρατών. Στα πορίσματα της έρευνας του Μαρτίου για τη διαχείριση κεφαλαίων, που διεξήγαγε η Bank of America Merrill Lynch, αναφέρεται πως οι περισσότεροι διαπραγματευτές συγκεντρώθηκαν στις συναλλαγές, που αφορούσαν τις αναδυόμενες αγορές και το πετρέλαιο, στοιχηματίζοντας σε άνοδο δολαρίου. Αυτές οι τρεις πράξεις διακυβεύονται σήμερα, οπότε το πιθανότερο είναι όσοι ακόμη βρίσκονται στις συγκεκριμένες αγορές να προσπαθήσουν να αποχωρήσουν, όταν το κατορθώσουν. Οι απαντήσεις της έρευνας ελήφθησαν στις αρχές Μαρτίου. Οπότε το ράλι στα προθεσμιακά συμβόλαια του πετρελαίου τύπου Brent με την κατά 13% άνοδο της τιμής του, η πτώση 2,5% στην ισοτιμία δολαρίου έναντι δέσμης σημαντικών νομισμάτων και η άνοδος κατά 8,7% στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών MSCI Emerging Markets ενδεχομένως να εξηγούνται εν μέρει από το ότι οι πράξεις σε αυτά τα πεδία ακολούθησαν αντίστροφη πορεία.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι όσοι συναλλάσσονται στην ομολογιακή αγορά προσδοκούσαν σκληρότερη στάση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, θα σπεύσουν να καλύψουν τώρα οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη θέση. Και αυτό γιατί η Fed αναδιπλώθηκε όσον αφορά τις προβλέψεις της για αύξηση των επιτοκίων. Οπότε διαμορφώνεται ένα πλαίσιο για ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον, ιδίως για περιουσιακά στοιχεία και επενδυτικά προϊόντα των αναδυόμενων αγορών, τα οποία και επωφελούνται διπλά από το ασθενές δολάριο και την άνοδο των τιμών στα εμπορεύματα. Οι ήπιοι τόνοι της προέδρου της ομοσπονδιακής τράπεζας προκάλεσαν μια αναθεώρηση στις προσδοκίες των μετριοπαθών παραγόντων της αγοράς.

Το εάν, τώρα, αυτή η αλλαγή μπορεί να μεταφραστεί σε βιώσιμο αγοραστικό ενδιαφέρον γύρω από τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών, δεν είναι σαφές. Ορισμένοι από τους αναλυτές έχουν αρχίσει να επιχειρηματολογούν πως η συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων είναι φθηνή και με αποδόσεις πολύ κάτω του μέσου όρου για μια πενταετία ήπιων τόνων, στη διάρκεια της οποίας υπήρχαν από καιρού εις καιρόν δυναμικές κινήσεις. Στην περίπτωση του δείκτη MSCI Emerging Markets, αυτός υποχώρησε κατά 33% από τα υψηλότερα επίπεδά του στις 2 Μαΐου 2011. Επιπροσθέτως, είναι 16% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας. Η εν λόγω δεκαετία, ωστόσο, εμπεριέχει τη «φούσκα» της περιόδου 2007-2008, που οδήγησε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οπότε ο μέσος όρος ίσως είναι στρεβλός. Με τα ιστορικά δεδομένα, πάντως, η αξία του προαναφερθέντος δείκτη δεν δείχνει πως είναι απαραίτητα φθηνός.

Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η οικονομική ανάπτυξη κυρίως εξαιτίας της Κίνας επιβραδύνεται, ενώ θα πρέπει ακόμη να αναφερθεί πως η μόχλευση φαίνεται ότι αγγίζει τα όριά της. Εν τω μεταξύ, εάν η πρόεδρος της Fed έχει την πολυτέλεια να επιδεικνύει ηρεμία ως προς την πορεία του πληθωρισμού στο μέλλον, τότε αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική οικονομία δεν επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς. Μια επιβράδυνση, τώρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της διεθνούς οικονομίας, πολύ δύσκολα θα παρακινούσε τους επενδυτές να σπεύσουν να επενδύσουν σε μετοχές ομίλων των αναδυόμενων αγορών. Εν κατακλείδι, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι επενδυτές καλό θα ήταν να έχουν κατά νου ότι τα βραχυπρόθεσμα οφέλη τους δεν μεταφράζονται πάντοτε σε μακροπρόθεσμα κέρδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή