H επιφυλακτικότητα της Federal Reserve πιέζει το δολάριο

H επιφυλακτικότητα της Federal Reserve πιέζει το δολάριο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απόλυτη συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε, στη διήμερη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκιά της. Εντούτοις, η επίσημη ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης επιφύλαξε εκπλήξεις για τις αγορές, υποδηλώνοντας ουσιαστικά ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει αποφασίσει να τηρήσει μία πιο επιφυλακτική από την αναμενόμενη στάση στην προοπτική περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της. Συγκεκριμένα, αν και ανέφερε ότι η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό, τόνισε ότι οι πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς χρηματαγορές συνεχίζουν να εγκυμονούν κινδύνους για την οικονομία των ΗΠΑ. Επίσης, αν και επανέλαβε ότι οι εκτιμήσεις για περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και ενίσχυση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα προς τον στόχο του 2% δικαιολογούν την προοπτική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων, οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις των μελών της νομισματικής πολιτικής έδειξαν ότι η μέση πρόβλεψη είναι τώρα για δύο συνολικά αυξήσεις των 25 μ.β. στο παρεμβατικό επιτόκιο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους έναντι τεσσάρων τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, η μέση εκτίμηση της Fed για τον πραγματικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2016 αναθεωρήθηκε πτωτικά στο 2,2% από 2,4% και στο 2,1% από 2,2% το 2017. Παράλληλα, η πρόβλεψη για τον δομικό αποπληθωριστή τιμών για τις προσωπικές δαπάνες κατανάλωσης (core PCE inflation) –ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για την πορεία του πληθωρισμού– διατηρήθηκε αμετάβλητη στο 1,6% για το 2016 ενώ επανεκτιμήθηκε χαμηλότερα στο 1,8% από 1,9% για το 2017 με την επικεφαλής Τζάνετ Γέλεν να εκφράζει στη συνέντευξη Τύπου επιφυλακτικότητα στην προοπτική διατήρησης των σχετικά ενισχυμένων πληθωριστικών πιέσεων που έδειξαν πρόσφατες δημοσιεύσεις σχετικών στοιχείων. Η υιοθέτηση ενός πιο επιφυλακτικού από το αναμενόμενο ύφους από τη Fed, επηρέασε θετικά την πορεία των περισσότερων διεθνών χρηματιστηρίων, καθώς και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Η ισοτιμία ευρώ/δολάριο ανήλθε την Πέμπτη στο 1,1342 για πρώτη φορά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες έπειτα από προσωρινή πτώση κοντά στο 1,0800 την προηγούμενη εβδομάδα υπό το βάρος της ανακοίνωσης της EKT στις 10 Μαρτίου για υιοθέτηση νέων μέτρων τόνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή