Στοιχηματίζουν 15,5 δισ. για πτώση στερλίνας μετά το δημοψήφισμα

Στοιχηματίζουν 15,5 δισ. για πτώση στερλίνας μετά το δημοψήφισμα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση προβλέπεται δραστική υποχώρηση της στερλίνας έναντι του δολαρίου. Χρηματομεσίτες και επενδυτές στοιχηματίζουν πως το νόμισμα θα καταβαραθρωθεί, αγγίζοντας επίπεδα στα οποία είχε φθάσει τελευταία φορά τη δεκαετία του 1980. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, μέχρι στιγμής οι παράγοντες της αγοράς έχουν στοιχηματίσει σχεδόν όλη την οικονομία της Ισλανδίας, δηλαδή 11 δισ. στερλίνες (15,5 δισ. δολάρια), στο ότι η λίρα Αγγλίας θα εξασθενήσει στο 1,3502 δολάριο ως προς το δολάριο ή ακόμη και πιο χαμηλά. Αυτή η κάθοδος σημαίνει πτώση 4% από τα σημερινά επίπεδα. Το 50% του ποσού των στοιχημάτων τοποθετήθηκε μετά τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και ορίστηκε η ημερομηνία του δημοψηφίσματος.

Τα προαναφερθέντα κεφάλαια φανερώνουν και ποιο είναι το διακύβευμα για τη Βρετανία και τους ψηφοφόρους. Οι επενδυτές εξετάζουν τη βαρύτητα που θα έχει μία ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας (Brexit) από τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά του κόσμου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιστοιχεί στο σχεδόν 50% των εξαγωγών και των εισαγωγών της Βρετανίας. Εν τω μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια εξισορρόπηση των δύο αντίθετων τάσεων, εφόσον ούτε το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής έχει προβάδισμα ούτε εκείνο υπέρ του Brexit. Ακόμη και με αυτές τις συνθήκες, εντούτοις, η στερλίνα έχει ήδη δεχθεί πλήγματα από τις αρχές της χρονιάς. Η πτώση της το τρίμηνο αυτό είναι και η μεγαλύτερη έναντι του δολαρίου σε σύγκριση με τα λοιπά μεγάλα νομίσματα. «Υπάρχει ένας επιπλέον κίνδυνος για τους επενδυτές στη στερλίνα τόσο στην αγορά σποτ όσο και στη γενικότερη αστάθεια», επισημαίνει ο αρμόδιος στρατηγικής χρηματαγορών Πολ Μεγκίεζι της JPMorgan Chase & Co. στο Λονδίνο. «Ωστόσο, είναι τέτοιας υφής ο καθοριστικός παράγοντας, δηλαδή το δημοψήφισμα, ώστε δεν μπορείς να εκτιμήσεις πόσο μεγάλος είναι αυτός ο κίνδυνος. Ελάχιστοι είναι οι επενδυτές οι οποίοι πιστεύουν πως η στερλίνα έχει ήδη υποχωρήσει εκεί όπου η ανάληψη επενδυτικού ρίσκου θα τους αποζημιώσει κιόλας».

Ναδίρ

Εάν επαληθευθούν οι αναλυτές και οι χρηματομεσίτες και η στερλίνα εξασθενήσει στο 1,3502 δολάριο την επομένη του δημοψηφίσματος, αφενός θα έχει ανάλογη πτώση με όση υπέστη έως σήμερα από τις αρχές του έτους, αφετέρου θα αγγίξει τα επίπεδα ναδίρ από το 1985. Οι πιθανότητες που δίνουν για μια τέτοια «βουτιά» είναι 59%. Ο Πολ Μεγκίεζι εκτιμά πως μέχρι τη λήξη του πρώτου εξαμήνου φέτος η λίρα θα έχει φθάσει προς το δολάριο στο 1,38 έναντι του 1,4124 δολ. χθες. Πάντως, ακόμη και αυτές οι προβλέψεις ίσως να φαίνονται ιδιαίτερα αισιόδοξες, εάν σκεφθεί κανείς πως ίσως τελικά η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Λόγου χάριν, εάν οι Βρετανοί και οι Βρετανίδες υπερψηφίσουν την έξοδο και υπάρξει ένα, όπως περιγράφεται, «χαοτικό» διαζύγιο με την Ε.Ε., τότε η οικονομία της χώρας θα περιπέσει σε ύφεση. Οσο για τη στερλίνα αυτή καθ’ εαυτήν, όπως εκτιμά ο Νικ Κούνις, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών ερευνών της ΑΒΝ Αmro Bank στο Αμστερνταμ, ενδεχομένως ως προς το δολάριο η στερλίνα να κατακρημνιστεί έως και τα επίπεδα του 1,15 δολαρίου έως την εκπνοή του 2016. Τέλος, σημειώνεται πως τον Δεκέμβριο η συγκεκριμένη τράπεζα αποδείχθηκε η ακριβέστερη στις προβλέψεις της για την πορεία της στερλίνας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή