«Ναι» σε ωρομίσθιο 15 δολ. στην Καλιφόρνια

«Ναι» σε ωρομίσθιο 15 δολ. στην Καλιφόρνια

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία κατέληξαν στην Καλιφόρνια πολιτειακοί βουλευτές και συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη σταδιακή αύξηση του ελάχιστου ωρομισθίου από τα 10 στα 15 δολάρια έως το 2022. Η συναίνεση, η οποία επετεύχθη, σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μη χρειαστεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Τα σχετικά ανέφεραν σε δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες Los Angeles Times και Sacramento Βee, επικαλούμενες έγκυρες αλλά ανώνυμες πηγές. Αξίζει να αναφερθεί πως σε ομοσπονδιακό επίπεδο το ωρομίσθιο έχει καθοριστεί στα 7,25 δολάρια και παραμένει σε αυτά τα τελευταία έξι χρόνια.

Εάν, τώρα, η συμφωνία της Καλιφόρνιας λάβει τη μορφή νόμου, τότε θα σημαίνει ότι μία πολιτεία επιπλέον, η πολυπληθέστερη των ΗΠΑ, θα έχει ικανοποιήσει το αίτημα των εργαζομένων της, εντείνοντας τις πιέσεις και για όσες δεν το έχουν κάνει ακόμη. Η όποια αντίδραση διατυπωθεί για την αύξηση εντός της Βουλής και της Γερουσίας της Καλιφόρνιας θα προέλθει από μετριοπαθείς Δημοκρατικούς, οι οποίοι είχαν παρεμποδίσει την ψήφιση ανάλογης νομοθεσίας στο παρελθόν.

Το ελάχιστο ωρομίσθιο από τα 10 δολάρια σταδιακά θα ανέλθει στα 15 δολάρια έως το 2022, ενώ προηγουμένως είχε αυξηθεί από τα 8 στα 10 δολάρια μεταξύ 2013-2016. Οσες επιχειρήσεις απασχολούν λιγότερους από 25 υπαλλήλους θα έχουν έναν επιπλέον χρόνο ώστε να μπορέσουν να εναρμονιστούν με τη νομοθεσία. Ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Νοεμβρίου για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ, καθώς και των εκπροσώπων στο Κογκρέσο, η αύξηση του ελάχιστου ωρομισθίου για την καταπολέμηση της ανισότητας έχει ενταχθεί στην ατζέντα των Δημοκρατικών. Ωστόσο, το θέμα προκαλεί και έντονες αντιδράσεις. «Αυτές οι πραγματικά μαζικές αυξήσεις έχουν σοβαρότατο αντίκτυπο και όχι οριακό», επισημαίνει ο Μάικλ Σόλισμαν του συντηρητικής απόκλισης Ινστιτούτου Πολιτικών Απασχόλησης. «Μία τέτοια κίνηση μπορεί να είναι ο καθοριστικός παράγοντας που και θα κρίνει εάν μια επιχείρηση θα επιβιώσει ή θα αναγκαστεί να κλείσει». Πάντως, όπως προβλέπεται στην προκαταρκτική συμφωνία για την αμοιβή των 15 δολαρίων ανά ώρα, ο εκάστοτε κυβερνήτης της Καλιφόρνιας θα έχει τη διακριτική ευχέρεια να παύσει την ισχύ της αύξησης εάν η πολιτεία περιπέσει σε ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή