Επικύρωσε τη συμφωνία αποπληρωμής των ξένων funds η Γερουσία της Αργεντινής

Επικύρωσε τη συμφωνία αποπληρωμής των ξένων funds η Γερουσία της Αργεντινής

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερουσία της Αργεντινής ενέκρινε τη συμφωνία για την αποπληρωμή του εξωτερικού της χρέους, ανοίγοντας πλέον τον δρόμο για να αντλήσει και πάλι κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές η χώρα έπειτα από δεκατέσσερα χρόνια. Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, μετά μια μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας δεκατεσσάρων ωρών, εξασφάλισε τη στήριξη των γερουσιαστών σχετικά με τον διακανονισμό με τους διεθνείς πιστωτές. Πρόκειται για εκείνα τα επενδυτικά κεφάλαια τα οποία χαρακτηρίζονται «αρπακτικά» και τα οποία είχαν αγοράσει σε εξευτελιστικές τιμές τα κρατικά ομόλογα της χώρας μετά την πτώχευσή της. Ωστόσο, κινήθηκαν δικαστικά εναντίον της, διεκδικώντας την αποπληρωμή τους στο ακέραιο. Ο κ. Μάκρι είχε εξασφαλίσει αρχικά την έγκριση της Κάτω Βουλής και απέμενε εκείνη της Γερουσίας. Απευθυνόμενος προς αυτήν, την είχε προειδοποιήσει πως η μη έγκριση της συμφωνίας επιτείνει τον κίνδυνο του υψηλού πληθωρισμού και της δραστικής περιστολής των δημοσίων δαπανών.

Αλλωστε, ο νέος Αργεντινός πρόεδρος έχει θέσει ως ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του την αναζωογόνηση της οικονομίας, η οποία δοκιμάζεται εξαιτίας των περιορισμένων επενδύσεων, του υψηλού πληθωρισμού και των επισφαλών συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας. Επιπλέον, ικανοποίηση εξέφρασαν και οι κυβερνήτες των περιφερειών της Αργεντινής, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις ρευστότητας.

Η συμφωνία θα τους εξασφαλίσει την εκ νέου πρόσβαση σε χρηματοδότηση, γι’ αυτό και είχαν ασκήσει συντονισμένα έντονες πιέσεις για να ευοδωθεί. «Αυτό που έκανε η Γερουσία είναι ότι διευθέτησε το ζήτημα του χρέους, δεν το αύξησε», δήλωσε ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Νίκης, Μιγκέλ Πιτσέτο, ο οποίος δέχθηκε έντονη κριτική για το ότι υπερψήφισε τη συμφωνία.

Η Αργεντινή καλείται έως τις 14 Απριλίου να καταβάλει 4,65 δισ. δολάρια στα επενδυτικά κεφάλαια που κινήθηκαν δικαστικά εναντίον της, αρνήθηκαν να δεχθούν την αναδιάρθρωση των ομολόγων της το 2005 και το 2010, και εξασφάλισαν τον προαναφερθέντα διακανονισμό. Αφ’ ης στιγμής αυτός εγκρίθηκε από τη Βουλή και τη Γερουσία, η Αργεντινή μπορεί να επανακάμψει στις διεθνείς αγορές, από τις οποίες είχε αποκλειστεί από το 2002. Βάσει της συμφωνίας με τους πιστωτές, η χώρα μπορεί να εκδώσει νέα ομόλογα αξίας 12,5 δισ. δολαρίων συνολικά. Με τα έσοδα αυτά ο Aργεντινός πρόεδρος Μάκρι θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει προαναγγείλει, καθώς και να περιορίσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα που συσσώρευσε επί οκτώ χρόνια η κυβέρνηση της προκατόχου του, Κριστίνα Κίρχνερ Φερνάντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή