«Τσουνάμι» εξαγορών από κινεζικές εταιρείες

«Τσουνάμι» εξαγορών από κινεζικές εταιρείες

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κινεζικός ασφαλιστικός κολοσσός Anbang Insurance Group καταβάλλει επίμονες προσπάθειες για να υπερισχύσει των ανταγωνιστικών προσφορών και να εξαγοράσει την αμερικανική αλυσίδων πολυτελών ξενοδοχείων Starwood Hotels and Resorts Worldwide. Την ίδια στιγμή, όμως, άλλες κινεζικές επιχειρήσεις επιχειρούν να κάνουν το ίδιο θέτοντας υπό τον έλεγχό τους εταιρείες από όλον τον κόσμο. Οι συμφωνίες που έχουν ανακοινωθεί από την αρχή του έτους φθάνουν ήδη τα 113 δισ. δολάρια, και σπάνια περνάει εβδομάδα χωρίς να ανακοινωθεί μια νέα διασυνοριακή συμφωνία με συμμετοχή κινεζικής εταιρείας.

Σημαντικότερη όλων, η εξαγορά της πολυεθνικής βιομηχανίας εντομοκτόνων και γενετικά τροποποιημένων σπόρων Syngenta από την China National Chemical Corp έναντι 46 δισ. δολαρίων. Στις 22 Μαρτίου, η Anbang συνέπραττε με τις J.C. Flowers & Co. και Primavera Capital Group, που επενδύουν σε μη εισηγμένες, προσπαθώντας να επικρατήσει της προσφοράς της Marriott για τα Starwood. Την ίδια ημέρα ο όμιλος ακριβών ηλεκτρονικών Bang & Olufsen A/S της Δανίας ανακοίνωσε ότι έχει επαφές με Κινέζο επιχειρηματία, ιδιοκτήτη του ομίλου πολυτελών αυτοκινήτων Sparkle Roll Group, που επιδιώκει την εξαγορά του. Την ίδια στιγμή, πάντως, σειρά κινεζικών εταιρειών ανοίγουν τα φτερά τους σε όλον τον κόσμο: η βιομηχανία γερανών Zoomlion Heavy Industry Science and Technology προσφέρει 3,4 δισ. δολάρια για την εξαγορά της αμερικανικής ανταγωνίστριάς της Terex Corp, ενώ η Dalian Wanda Group ετοιμάζεται να καταβάλει 3,5 δισ. δολάρια για να αναλάβει τον έλεγχο της Legendary Entertainment LLC, της εταιρείας κινηματογραφικών στούντιο στα οποία γυρίστηκε μία από τις ταινίες του Μπάτμαν.

Πίσω από αυτό το κύμα συμφωνιών βρίσκεται η πολιτική του Πεκίνου που ενθαρρύνει τις εξαγορές ξένων εταιρειών προκειμένου να αποκτήσουν οι κινεζικές επιχειρήσεις, αφενός, περισσότερη τεχνογνωσία και, αφετέρου, να αυξήσουν το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά. Είναι σαφές ότι το Πεκίνο προσβλέπει και στην τόνωση της κινεζικής οικονομίας των 10,4 τρισ. δολαρίων, η οποία εξακολουθεί να επιβραδύνεται. Επιχειρεί, έτσι, να τις διευκολύνει είτε με την άμεση εμπλοκή κρατικών εταιρειών είτε χορηγώντας άφθονη χρηματοδότηση μέσω των κρατικών τραπεζών.

Υποβάθμιση από την S&P

Σε υποβάθμιση της προοπτικής της Κίνας σε αρνητική από σταθερή προχώρησε χθες ο οίκος Standard & Poor’s, που, ωστόσο, διατήρησε για την κινεζική οικονομία την υψηλή βαθμολογία του ΑΑ-. Οπως τόνισε στη σχετική ανακοίνωση, η μεταρρυθμιστική ατζέντα του Πεκίνου έχει δρομολογηθεί, αλλά θα προχωρήσει με αργούς ρυθμούς. Η κίνηση, που συνδυάστηκε επίσης με υποβάθμιση της προοπτικής του Χονγκ Κονγκ, έπεται ανάλογης κίνησης στις αρχές Μαρτίου από τη Moody’s Investor. Σύμφωνα με την S&P, η αυτόνομη επαρχία του Χονγκ Κονγκ επηρεάζεται από τις «οικονομικές ανισορροπίες της Κίνας, που δεν αναμένεται να περιορισθούν τόσο σύντομα όσο είχαμε αρχικά εκτιμήσει». Ο τρίτος από τους μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, η Fitch, εκτιμά πως η ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί περαιτέρω φέτος, στο 6,2%, και στο 6,0% το επόμενο έτος. Επισήμως το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε πέρυσι κατά 6,9% και το 2014 είχε αυξηθεί κατά 7,3%. Ο στόχος της κινεζικής κυβέρνησης για φέτος είναι ένας ρυθμός ανάπτυξης από 6,5% ώς 7%, που θα είναι ο χαμηλότερος ρυθμός των τελευταίων περίπου 25 χρόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή