«Φινλανδική άνοιξη» μέσω σκληρής λιτότητας

«Φινλανδική άνοιξη» μέσω σκληρής λιτότητας

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη βαθιά ρωγμή στο συναινετικό μοντέλο της Φινλανδίας προκαλεί το πακέτο μέτρων λιτότητας που συμφώνησαν προ ημερών η κυβέρνηση με τα εργατικά συνδικάτα. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν αναλυτές του Reuters, που επισημαίνουν πως πρόκειται για το πλέον σκληρό πακέτο των τελευταίων δεκαετιών και δεν αποκλείουν την κατάρρευση της συμφωνίας, καθώς στη χώρα αυξάνονται το χρέος, η ανεργία και η οικονομική στασιμότητα. Οπως επισημαίνουν, άλλωστε, οι δύο πολιτικοί ηγέτες που επέβαλαν το πακέτο λιτότητας στην άλλοτε ευημερούσα Φινλανδία, ο πρωθυπουργός Γιούχα Σιπίλα και ο υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Σταμπ δεν είναι σε καμία περίπτωση οι πλέον κατάλληλοι για κάτι τέτοιο. Αφενός ο Σιπίλα προτού αναλάβει πρωθυπουργός ήταν βαθύπλουτος επιχειρηματίας, ενώ ο Σταμπ φαίνεται να ανήκει στην ελίτ και να έχει μεγάλη αγάπη στα ακριβά ρούχα. Ηταν, έτσι, ακόμη πιο δύσκολο να πειστούν τα εργατικά συνδικάτα για την αναγκαιότητα του πακέτου λιτότητας, που –μεταξύ άλλων– προβλέπει πάγωμα μισθών, επέκταση του συνόλου ετήσιων ωρών εργασίας, μείωση των ημερών πληρωμένων διακοπών και αύξηση των συνταξιοδοτικών εισφορών.

Η συμφωνία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί στις λεπτομέρειές της που αναμένεται να καθοριστούν μέσα στους επόμενους μήνες. Απώτερος στόχος του Σιπίλα είναι να πείσει τα συνδικάτα να περικοπεί το εργατικό κόστος κατά 5% προκειμένου να αναβαθμισθεί η ανταγωνιστικότητα της φινλανδικής οικονομίας μετά τρία έτη ύφεσης. Υπόσχεται στα συνδικάτα πως το πακέτο μέτρων λιτότητας θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 35.000 θέσεις εργασίας, όταν αυτή τη στιγμή η ανεργία στη Φινλανδία έχει φτάσει στο 9,4%. Μιλάει μάλιστα για μια «φινλανδική άνοιξη» που θα επέλθει με τρεις μεγάλες αποφάσεις: τη συμφωνία με τα συνδικάτα για τη μείωση του κόστους της εργασίας, την υπερψήφιση των περικοπών του προϋπολογισμού από το κοινοβούλιο της χώρας και τον περιορισμό των δαπανών για τη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή