Τα πρακτικά της Fed ωθούν το δολάριο σε νέα χαμηλά επίπεδα

Τα πρακτικά της Fed ωθούν το δολάριο σε νέα χαμηλά επίπεδα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκαν την εβδομάδα που διανύσαμε, ενίσχυσαν την εκτίμηση για μερική υποχώρηση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους ύστερα από αύξηση 1,4% ετησίως το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Τα αποθέματα εργοστασιακών προϊόντων υποχώρησαν τον Φεβρουάριο για όγδοο συνεχή μήνα, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2015 με τις εισαγωγές ειδών διατροφής να ανέρχονται σε ιστορικά υψηλά, ενώ οι παραγγελίες μη αμυντικών κεφαλαιουχικών αγαθών εκτός αεροσκαφών κατέγραψαν νέα σημαντική πτώση. Σύμφωνα με εκτίμηση της Fed Ατλάντα, το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου αναμένεται να σημειώσει αύξηση 0,6% έναντι 1,4% προηγούμενης εκτίμησης, ενώ για το σύνολο του έτους η αγορά αναμένει υποχώρηση στο 2,0% ή και χαμηλότερα έναντι 2,4% το 2015.

Σχετικά με την προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων τούς επόμενους μήνες, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που έλαβε χώρα στις 15 – 16 Μαρτίου ενίσχυσαν την άποψη ότι η Fed δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, δεδομένης της ανησυχίας για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης από την αναμενόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας της Κίνας και των χαμηλών τιμών πετρελαίου. Σε συμφωνία με πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής Τζάνετ Γέλεν στο Economic Club of New York, ορισμένοι αξιωματούχοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι η τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει προσεκτικά στην πορεία συσταλτικής νομισματικής πολιτικής της. Στον απόηχο της δημοσίευσης των πρακτικών, το δολάριο ΗΠΑ δέχθηκε νέες πιέσεις με τον δείκτη DXY να καταγράφει νέα χαμηλά έτους.

Η αποδυνάμωση του δολαρίου ήταν περισσότερο έντονη έναντι του ιαπωνικού γιεν υποχωρώντας κάτω από τα 108 γιεν για πρώτη φορά από τα τέλη Οκτωβρίου 2014. Παρά τις λεκτικές παρεμβάσεις Ιαπώνων αξιωματούχων, η αγορά φαίνεται ότι αμφιβάλλει εάν οι Αρχές της χώρας έχουν πραγματικά πρόθεση να παρέμβουν στις αγορές συναλλάγματος προκείμενου να ανακοπεί η ανοδική τάση του γιεν ενόψει της συνεδρίασης του G7 στην Ιαπωνία στο τέλος Μαΐου. Επωφελούμενο από τη γενικότερη αποδυνάμωση του δολαρίου, το ευρώ ανήλθε πάνω από το 1,1450, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5,5 μηνών, αγνοώντας τα στοιχεία της Markit Economics, που έδειξαν διατήρηση του σύνθετου ΡΜΙ Μαρτίου –μεταποίησης και υπηρεσιών– κοντά στα χαμηλά 13 μηνών.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή