Η Αργεντινή επιστρέφει στις αγορές τη Δευτέρα

Η Αργεντινή επιστρέφει στις αγορές τη Δευτέρα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αργεντινή επιστρέφει δυναμικά στις αγορές μετά τον 15ετή αποκλεισμό της. Τη Δευτέρα 11 Απριλίου θα διαθέσει ομόλογα δεκαετούς διάρκειας και συνολικής αξίας 12 δισ. δολ. στις αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για τη μέχρι σήμερα μεγαλύτερη διάθεση κρατικών τίτλων εκ μέρους αναδυόμενης οικονομίας. Φημολογείται ότι οι αποδόσεις θα κυμανθούν μεταξύ 7,5% και 8,5%, ενώ παράγοντες της αγοράς παρατηρούν πως μια χρήσιμη σύγκριση θα ήταν με τα υπό διαπραγμάτευση 10ετή ομόλογα Βραζιλίας με απόδοση 6,13%.

Επιπλέον, πέραν της τωρινής, επίκειται μία ακόμη δημοπρασία το δεύτερο εξάμηνο, με την οποία συνολικά θα διατεθούν φέτος στην αγορά ομόλογα Αργεντινής ύψους 20 δισ. δολαρίων, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Οι τράπεζες οι οποίες ανέλαβαν την προετοιμασία, την οργάνωση και τη διεξαγωγή της δημοπρασίας είναι οι Deutsche Bank, HSBC, JP Morgan και Santander.

Στο πλαίσιο αυτό, κρατικοί αξιωματούχοι της Αργεντινής και αρμόδια στελέχη των ανωτέρω τραπεζών με επισκέψεις τους σε Λος Αντζελες, Βοστώνη και Ουάσιγκτον ενημερώνουν τους διεθνείς επενδυτές παγίου εισοδήματος για την κατάσταση στην Αργεντινή και τα ομόλογά της. Πάντως, δεν προτείνουν συγκεκριμένη προσφορά. Οσοι αναλαμβάνουν την προώθηση εντάσσονται σε δύο ομάδες, τη λευκή και τη γαλάζια ομάδα, παραπέμποντας στα δύο χρώματα της σημαίας της Αργεντινής. Σε αυτές συμμετέχουν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών Λουίς Καπούτο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Πέδρο Λακόστε, και ο δεύτερος τη τάξει γραμματέας του υπουργείου Σαντιάγκο Μπαουσίλι. Στόχος της κυβέρνησης του νεοεκλεγέντος προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι είναι να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα της δημοπρασίας στην αποπληρωμή των fund που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους και μετά την πτώχευση της χώρας κινήθηκαν δικαστικά εναντίον της. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα «αρπακτικά» επενδυτικά κεφάλαια Εlliott Management.

Αφότου ανέλαβε προ ολίγων μηνών την εξουσία ο κ. Μάκρι, οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους της Αργεντινής κατέληξαν σε διακανονισμό τουλάχιστον 5,8 δισ. δολ. Εν τω μεταξύ, τον Μάρτιο αμερικανικό δικαστήριο ανακάλεσε προηγούμενη απόφαση επί προεδρίας Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, προκατόχου του κ. Μάκρι, σύμφωνα με την οποία η Αργεντινή δεν θα εξοφλούσε ομολογιούχους με τους οποίους είχε ήδη έλθει σε διακανονισμό, εάν δεν πλήρωνε παράλληλα και τα οφειλόμενα στα «αρπακτικά» επενδυτικά κεφάλαια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή