Πρόστιμο 5,06 δισ. δολ. στην Goldman Sachs

Πρόστιμο 5,06 δισ. δολ. στην Goldman Sachs

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμο ύψους 5,06 δισ. δολαρίων θα καταβάλει στις αμερικανικές αρχές η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs για τον ρόλο της στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και συγκεκριμένα για την πώληση τιτλοποιημένων δανείων από το 2005 ώς το 2007. Την απόφαση ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τονίζοντας ότι η αμερικανική τράπεζα γνώριζε ότι πουλούσε τίτλους βασισμένους σε δάνεια τα οποία δεν επρόκειτο να αποπληρωθούν και θα οδηγούσαν σε χρεοκοπία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της Goldman, η διευθέτηση στην οποία κατέληξε με τις αμερικανικές αρχές θα μειώσει τα έσοδά της το τέταρτο τρίμηνο κατά περίπου 1,5 δισ. δολάρια μετά την καταβολή φόρων. Σημειωτέον ότι από τη διευθέτηση αυτή θα ωφεληθούν οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης καθώς στην επιτροπή που επέβαλε το πρόστιμο συμπροήδρευε ο γενικός εισαγγελέας της πόλης, Ερικ Σνάιντερμαν. Ετσι η πόλη θα λάβει περίπου 670 εκατ. δολάρια από το σύνολο του προστίμου. Από αυτά τα 190 εκατ. θα καταβληθούν σε μετρητά ενώ άλλα 480 εκατ. θα διατεθούν για την παροχή βοήθειας στην αποπληρωμή στεγαστικών δανείων και στη διαγραφή χρεών. Πρόκειται για την τελευταία διευθέτηση διένεξης ανάμεσα σε μεγάλη τράπεζα και το αμερικανικό κράτος με αντικείμενο τη χρηματοπιστωτική κρίση, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τα σπίτια τους εκατομμύρια Αμερικανοί. Εχουν προηγηθεί προηγούμενες συμφωνίες των Goldman Sachs και Morgan Stanley που συμφώνησαν να πληρώσουν 3,2 δισ. δολάρια. Το υψηλότερο πρόστιμο έχει, πάντως, επιβληθεί στην Bank of America, που το 2014 συμφώνησε να καταβάλει 16,6 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή