Πωλητήριο σε παλιές μονάδες βάζει η Shell για να αγοράσει την BG

Πωλητήριο σε παλιές μονάδες βάζει η Shell για να αγοράσει την BG

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Royal Dutch Shell ενδέχεται να εκποιήσει ορισμένα από τα παλαιότερα και χαμηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης περιουσιακά της στοιχεία στη Βόρεια Θάλασσα για να βελτιώσει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της. Στα σχέδια του πετρελαϊκού κολοσσού αναφέρθηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος, Μπεν Βαν Μπέιρντεν, ενώ διευκρίνισε ότι οι αποεπενδύσεις εντάσσονται σε ένα διετές πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθεί η αγορά του ομίλου φυσικού αερίου BG Group.

Η εν λόγω εξαγορά ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο έναντι 52 δισ. δολαρίων και ως εκ τούτου η Shell ενδέχεται να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 30 δισ. δολαρίων στη διετία 2016-2018. Πρόθεσή της είναι, άλλωστε, να εξακολουθήσει να προσφέρει μέρισμα στους μετόχους της παρά τη ραγδαία πτώση που έχουν σημειώσει οι τιμές του πετρελαίου από τα μέσα του 2014. Οπως διευκρίνισε, άλλωστε, ο κ. Βαν Μπέιρντεν, τα περιουσιακά στοιχεία της BG που περιήλθαν στον έλεγχο της Shell μετά την εξαγορά είναι πιο καινούργια και υψηλότερης ποιότητας. Αναφερόταν στις πηγές βαθέων υδάτων της BG στη Βραζιλία, τις οποίες και χαρακτήρισε «τους καλύτερους πόρους βαθέων υδάτων που υπάρχουν διαθέσιμοι στον πλανήτη και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει».

Μολονότι, πάντως, η Shell έχει εκποιήσει επιχειρήσεις της στον τομέα της διύλισης και της εμπορίας φυσικού αερίου ανά τον κόσμο, ο κ. Μπέιρντεν, κατέστησε σαφές ότι είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να πωλήσει το τεράστιο διυλιστήριό της στη Σιγκαπούρη. Οπως τόνισε, το εν λόγω διυλιστήριο είναι ουσιώδης σημασίας για την εμπορία καυσίμων και τις επιχειρήσεις της στον τομέα των πετροχημικών, μολονότι τα περιθώρια κέρδους του «δεν είναι εντυπωσιακά». Σε ό,τι αφορά τις νέες ευκαιρίες που θα επιδιώξει να εντοπίσει ο πετρελαϊκός κολοσσός, ο κ. Μπέιρντεν τόνισε πως θα στραφεί στο Ιράν αλλά με επιφυλακτικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή