Ελβετικοί λογαριασμοί στη λίστα Μπόργιανς

Ελβετικοί λογαριασμοί στη λίστα Μπόργιανς

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοιχεία ελβετικών λογαριασμών με καταθέσεις άνω των 100 δισ. ελβετικών φράγκων κατέχει γερμανικό κρατίδιο, τα οποία έστειλε σε 27 χώρες ούτως ώστε να εξακριβωθεί εάν έχουν πληρωθεί οι αντίστοιχοι φόροι. Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας–Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ–Μπόργιανς, στο πρακτορείο Reuters «είμαστε αντιμέτωποι με μια βιομηχανία φοροδιαφυγής». Τα επίμαχα στοιχεία για τους ελβετικούς λογαριασμούς των 100 δισ. ελβετικών φράγκων αποκτήθηκαν από την κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας–Βεστφαλίας με την αγορά ψηφιακού δίσκου (CD). Λογαριασμοί 10 δισ. ελβετικών φράγκων εντοπίστηκαν στη Βρετανία.

Παράλληλα, το Βερολίνο συνομιλεί με την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Βρετανία για να συνδέσουν σε ένα ενιαίο σύστημα τα εθνικά συστήματα καταχώρισης δεδομένων που αφορούν την πραγματική ταυτότητα των ιδιοκτητών εταιρειών, αποβλέποντας στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από νομικά πρόσωπα. Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να επεκταθεί το δίκτυο αυτό σε παγκόσμια κλίμακα και να θέσει το ζήτημα στις εαρινές συναντήσεις του ΔΝΤ. Απευθυνόμενος στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι «εργαζόμαστε στην Ευρώπη και μέχρι στιγμής πέντε κράτη–μέλη συμφωνούν. Θα προχωρήσουμε, επί του παρόντος, μαζί με αυτά τα τέσσερα κράτη–μέλη».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «ωστόσο είναι απαραίτητο να δοθεί το πράσινο φως από το Κοινοβούλιο προκειμένου να πληρούνται οι νομικές προδιαγραφές». O κ. Σόιμπλε ασκεί πιέσεις και στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να επιταχύνει μέτρα με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έπειτα από τις αποκαλύψεις των Panama Papers.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή