Μεγαλύτερες χαμένες από το Brexit οι τράπεζες που δεν είναι ευρωπαϊκές

Μεγαλύτερες χαμένες από το Brexit οι τράπεζες που δεν είναι ευρωπαϊκές

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι επίφοβη η χρονική στιγμή που διάλεξε ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός της Goldman Sachs να δημιουργήσει τη νέα ευρωπαϊκή έδρα στο Λονδίνο.

Ενα αρνητικό αποτέλεσμα στο επικείμενο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να καταδικάσει την κίνηση αυτή. Οσο πλησιάζει η ημερομηνία του δημοψηφίσματος, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως οι όμιλοι που έχουν να χάσουν τα περισσότερα από ένα Brexit δεν είναι βρετανικοί, ούτε ευρωπαϊκοί.

Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κλάδο αναμένεται να υπάρξει ένας αποπροσανατολισμός εάν το Σίτι του Λονδίνου αποκοπεί από την Ε.Ε. Δεν υπάρχει αντίστοιχος «διάδοχος» για να αποτελέσει το χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης. Περίπου το ήμισυ από τις 6,9 τρισ. στερλίνες ή 8,6 τρισ. ευρώ σε τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία του Σίτι ανήκουν σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς που δεν εκπροσωπούν βρετανικά συμφέροντα.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, η μεγάλη οικοδομή που θα στεγάσει τα νέα ευρωπαϊκά γραφεία της Goldman Sachs στην καρδιά του Λονδίνου είναι χειροπιαστή απόδειξη ενός στοιχήματος 500 εκατ. δολαρίων που έχει βάλει ο αμερικανικός τραπεζικός γίγαντας υπέρ στο Σίτι του Λονδίνου. Εάν θα το χάσει ή όχι απομένει να εξακριβωθεί στις 23 Ιουνίου, που έχει δρομολογηθεί το δημοψήφισμα για το Brexit.

Επί σειράν ετών, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι ισχυρότερες αμερικανικές, ελβετικές και ιαπωνικές επενδυτικές τράπεζες έχουν αξιοποιήσει τη Βρετανία ως μια «γέφυρα» για τις υπόλοιπες αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από εκεί μπορούσαν να πουλήσουν τις υπηρεσίες τους σε όλα τα 28 κράτη-μέλη χωρίς την έγκριση κάθε ρυθμιστικής αρχής. Υπήρχε, επίσης, το πλεονέκτημα της αγγλικής γλώσσας που έκανε τη συνύπαρξη όλων αυτών των ξένων εταιρειών πολύ πρακτική.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις από ένα Brexit.

Η Βρετανία μπορεί να καταφέρει να διαπραγματευθεί την πρόσβαση των εγχώριων και ξένων τραπεζών στην Ε.Ε. Αλλά, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, μόνον και μόνον η προοπτική να ξοδευτούν δισ. δολάρια για τη μετεγκατάσταση των τραπεζών σε άλλες χώρες είναι αρκετός λόγος για να κάνουν λόμπινγκ κατά του Brexit. Kαι η Goldman Sachs δεν είναι εξαίρεση στον κανόνα. Εδώ και μια τριετία, τα στελέχη της έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Goldman Sachs, Γκάρι Κον, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, «είναι απαραίτητο για να διατηρήσει η Βρετανία τη βιομηχανία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Δεν μπορώ να γνωρίζω πώς θα μπορούσε να βρεθεί κάτι ανάλογο για να την αντικαταστήσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή