Με πρόστιμο 7,4 δισ. δολ. απειλεί η Κομισιόν την Google

Με πρόστιμο 7,4 δισ. δολ. απειλεί η Κομισιόν την Google

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με πρόστιμο 7,4 δισ. δολαρίων ενδεχομένως να βρεθεί η Google, εάν αποδειχθεί ότι κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά εφαρμογών κινητών τηλεφώνων. Η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Μαργκρέτ Βεστάγκερ, ανέφερε ότι διεξάγεται έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η Google όντως λειτουργεί μεροληπτικά υπέρ των δικών της εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα. Η Google φέρεται πως συνάπτει αποκλειστικές συμφωνίες με τις επιμέρους κατασκευάστριες εταιρείες κινητών τηλεφώνων οι οποίες χρησιμοποιούν σε αυτά το λειτουργικό της σύστημα Android. Τα σχετικά ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφανθεί πως η Google καταχράται της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά, τότε ενδέχεται να της επιβάλει πρόστιμο ύψους έως και 7,4 δισ. δολαρίων ή το 10% των εσόδων του 2015. Επιπλέον, η Google θα υποχρεωθεί να τροποποιήσει τις επιχειρηματικές της πρακτικές. Αξίζει να αναφερθεί πως ο αμερικανικός κολοσσός της υψηλής τεχνολογίας ανακοίνωσε για το 2015 έσοδα της τάξεως των 11 δισ. δολαρίων από την πώληση διαφημίσεων σε κινητά τηλέφωνα με εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα Android.

Στο επίκεντρο της όλης διαδικασίας τίθεται το εάν ο αμερικανικός κολοσσός συνάπτει αποκλειστικά συμβόλαια με τις εταιρείες κινητών. Αυτά τους δίνουν τη δυνατότητα να «τρέξουν» τις εφαρμογές της Google. Το λειτουργικό της σύστημα Android είναι ανοιχτό, επιτρέποντας τυπικά στους κατασκευαστές στην Ευρώπη να δημιουργήσουν το δικό του λογισμικό. Ωστόσο, στην πλειονότητά τους οι κατασκευαστές «τρέχουν» ένα συγκεκριμένο πακέτο εφαρμογών, όπως εμμέσως τους ζητεί η Google να κάνουν, ειδάλλως δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές. «Απαιτώντας από τις εταιρείες να προεγκαθιστούν εφαρμογές αντί να αποφασίζουν οι ίδιες ποιες θα “ανεβάσουν”, μάλλον η Google θέτει εμπόδια στην πορεία, μέσω της οποίας φθάνουν οι εφαρμογές στο καταναλωτικό κοινό», επισημαίνει η κ. Βεστάγκερ. Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής εταιρείας ερευνών αγοράς StatCounter, τα δύο τρίτα όλων των κινητών τηλεφώνων, τα οποία χρησιμοποιούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τις αρχές Απριλίου έως σήμερα, έχουν ως λειτουργικό σύστημα το Android, το 27% έχει εγκατεστημένο το λειτουργικό iOS της Apple, ενώ ακολουθεί το αντίστοιχο της Microsoft ή της Blackberry.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή