ΟΟΣΑ: Μόνιμος φόρος θα είναι το Brexit για τους Βρετανούς

ΟΟΣΑ: Μόνιμος φόρος θα είναι το Brexit για τους Βρετανούς

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μόνιμο ετήσιο φόρο στα εισοδήματα των Βρετανών πολιτών χαρακτήρισε ο ΟΟΣΑ το κόστος μιας ενδεχόμενης εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή η δημόσια τοποθέτηση του διεθνούς οργανισμού αποτελεί μεγάλο «δώρο» για τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, ο οποίος πραγματοποιεί εκστρατεία υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, η ετήσια απώλεια εισοδημάτων ανά νοικοκυριό υπολογίζεται στις 2.200 στερλίνες μέχρι το 2020 στην περίπτωση Brexit. Με το βασικό σενάριο του ΟΟΣΑ, η ετήσια απώλεια εισοδημάτων υπολογίζεται στις 3.200 στερλίνες για κάθε νοικοκυριό μέχρι το 2030 και με το απαισιόδοξο σενάριο στις 5.000 στερλίνες.

«Το Brexit θα οδηγούσε σε ετήσια φορολογική επιβάρυνση ανάλογη ενός μηνιαίου μισθού έπειτα από μια τετραετία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης που εξετάζει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Με βάση το βασικό σενάριο του ΟΟΣΑ, το Brexit θα οδηγούσε μέχρι το 2020 σε μείωση του ΑΕΠ κατά 2,7% με το βασικό σενάριο και κατά 7,5% με το απαισιόδοξο σενάριο. Στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα εμφανιζόταν μέχρι τα τέλη του 2018 πτώση του ΑΕΠ κατά 1% συγκριτικά με τις επιδόσεις τους εάν η Βρετανία παρέμεινε μέλος.

Μακροπρόθεσμα, το ΑΕΠ της Βρετανίας θα ήταν κατά 5% χαμηλότερο λόγω των περιοριστικών εμπορικών συμφωνιών, της πτώσης των ξένων επενδύσεων και της μικρότερης εισροής ικανών μεταναστών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε διάφορους τομείς της απασχόλησης.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε στην προεκλογική εκστρατεία πριν από τη δεύτερη θητεία του δημοψήφισμα έτσι ώστε να αποφασίσουν οι Βρετανοί εάν ή όχι επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. Το δημοψήφισμα αυτό έχει δρομολογηθεί για τις 23 Ιουλίου.

Παρά την υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στη Βρετανία στο 0,4% το α΄ τρίμηνο του 2016 από το 0,6% το δ΄ τρίμηνο του 2015, οι ισχυρές επιδόσεις της οικονομίας έχουν καλλιεργήσει την εντύπωση ότι οι επιπτώσεις ενός Brexit θα είναι περιορισμένες. Ωστόσο, οικονομολόγοι έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει πως επίκεινται κίνδυνοι από μια τέτοια εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή