Η Αργεντινή βγήκε στις αγορές, οι Αργεντίνοι παραμένουν φτωχοί

Η Αργεντινή βγήκε στις αγορές, οι Αργεντίνοι παραμένουν φτωχοί

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι, επαναλαμβάνει συχνά τον στόχο της οικονομικής πολιτικής: «μηδενική φτώχεια». Ομως, η πραγματικότητα διαφέρει δραματικά σε μια χώρα που ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 32,9%, με την πλειοψηφία του πληθυσμού να αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες και να επιβιώνει σε συνθήκες ένδειας. Πέντε μήνες αφότου ανέλαβε καθήκοντα προέδρου, τα μέτρα του κ. Μάκρι δεν έχουν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αντίθετα, οι συνθήκες φτώχειας έχουν επιδεινωθεί και επηρεάζουν την κοινή γνώμη στο εσωτερικό της χώρας, όταν η εικόνα της Αργεντινής έχει βελτιωθεί στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους. Σύμφωνα με έρευνα του Καθολικoύ Πανεπιστημίου της Αργεντινής (UCA), το 33% των Αργεντίνων δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει το καθιερωμένο «καλάθι της νοικοκυράς» με τρόφιμα και άλλα βασικά προϊόντα από το 29%των πολιτών που ίσχυε το 2015.

Μόνον τον Απρίλιο, οι τιμές έχουν αυξηθεί στο Μπουένος Αϊρες κατά 6%, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του κ. Μάκρι έχει υποσχεθεί τη μείωση του πληθωρισμού κοντά στο 1% σε μηνιαία βάση μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο η αύξηση των επιτοκίων και οι περικοπές μισθών στο Δημόσιο που υιοθετήθηκαν τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει στην αύξηση της ανεργίας και στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Προκειμένου να αντισταθμίσει την άνοδο των τιμών στα τρόφιμα, η κυβέρνηση προχώρησε αυτόν τον μήνα σε αυξήσεις συντάξεων και μισθών, στην παραχώρηση έκτακτου μπόνους και σε φοροαπαλλαγές για πάνω από 8 εκατ. άτομα.

Οι περισσότεροι Αργεντίνοι αναγνωρίζουν στον νέο πρόεδρο της Αργεντινής πως ανέλαβε μια οικονομία σε στασιμότητα με χρόνιο πρόβλημα πληθωρισμού και μεγάλο έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Ομως υποσχέθηκε την ταχεία βελτίωση του οικονομικού κλίματος με ένα στενό χρονοδιάγραμμα. Το τελευταίο πεντάμηνο, η δημοτικότητα του κ. Μάκρι έχει υποχωρήσει από 71% στο 53%, ενώ το ποσοστό του πληθυσμού που έχει αρνητικές εντυπώσεις αυξήθηκε από το 26% στο 43%, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ricardo Rouvier & Asociados.

Καταπολέμηση της διαφθοράς

Ο ΟΟΣΑ παροτρύνει την υφιστάμενη κυβέρνηση της Αργεντινής να ενισχύσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και των δωροδοκιών που διενεργούνται στο εξωτερικό από εγχώριες εταιρείες. «Η Αργεντινή έχει μια καλή ευκαιρία να ενισχύσει τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και των δωροδοκιών», δήλωσε ο Ντράγκι Κος, πρόεδρος του ΟΟΣΑ σε θέματα διαφθοράς. Πάντως, ο διεθνής επενδυτικός κόσμος έχει επιδοκιμάσει τον κ. Μάκρι ύστερα από τη συμφωνία για την αποπληρωμή των επενδυτών που δεν είχαν αποδεχθεί το «κούρεμα» χρέους μετά τη χρεοκοπία της Αργεντινής περίπου προ 15ετίας. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η ανάκαμψη θα είναι αργή στην αρχή, αλλά οι ρυθμοί ανάπτυξης θα επιταχυνθούν στη συνέχεια. Πρώτα, υποστηρίζουν, θα πρέπει να προσαρμοστεί η οικονομία στην κατάργηση των μέτρων που είχε εφαρμόσει η κ. Φερνάντες ντε Κίρχνερ, όπως οι περιορισμοί των εξαγωγών στα αγροτικά προϊόντα, το πλαφόν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τα εισιτήρια του τρένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή