Χαμηλώνει τον πήχυ της ανάπτυξης η Ε.Ε.

Χαμηλώνει τον πήχυ της ανάπτυξης η Ε.Ε.

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελαφρώς χαμηλότερη ανάπτυξη αλλά και σημαντικά χαμηλότερο πληθωρισμό περιλαμβάνουν οι νέες οικονομικές προβλέψεις που εξέδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν προειδοποίησε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα επηρεαστεί αρνητικά από την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και γενικότερα στις αναδυόμενες αγορές, από τις γεωπολιτικές εντάσεις και από την αβεβαιότητα που προκαλεί το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Η πιο χτυπητή αναθεώρηση των προβλέψεων αφορά τον πληθωρισμό. Χθες η Κομισιόν προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί το 2016 μόλις στο 0,2%, ενώ οι Βρυξέλλες εκτιμούσαν τον Φεβρουάριο ότι αυτός θα διαμορφωνόταν στο 0,5% και τον περασμένο Νοέμβριο η Επιτροπή προέβλεπε ότι θα διαμορφωθεί στο 1%. Υπενθυμίζεται πως η εντολή που έχει δοθεί στην ΕΚΤ είναι να διατηρεί τον ετήσιο πληθωρισμό κοντά στο 2%. Η Κομισιόν υπερασπίστηκε ουσιαστικά χθες την ΕΚΤ λέγοντας, διά στόματος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ότι «είναι σαφές πως έχει μεγάλη σημασία η νομισματική πολιτική, αλλά είναι εξίσου σαφές ότι δεν μπορεί να πετύχει τα πάντα». Κατά την Επιτροπή, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός (σ.σ. δεν υπολογίζεται η επίπτωση της τιμής της ενέργειας και των επεξεργασμένων τροφίμων) δεν έχει αυξηθεί σημαντικά μέχρι σήμερα εξαιτίας του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και της μη (ουσιαστικής) ανόδου των μισθών. Συνεπώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει «πολύ χαμηλά για μεγαλύτερο (χρονικό διάστημα) απ’ όσο είχε προβλεφθεί». Αναφερόμενη στο θέμα του πληθωρισμού, η Κομισιόν εφιστά την προσοχή και στην ανατίμηση του ευρώ τους τελευταίους μήνες (γεγονός που καθιστά φθηνότερες τις εισαγωγές και συνεπώς περιορίζει τον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού) αλλά και στην ύπαρξη υπερπροσφοράς σε αρκετές αναδυόμενες αγορές, στοιχείο που κρατάει χαμηλά τις τιμές παραγωγού παγκοσμίως.

Οσον αφορά στην ανάπτυξη, αυτή προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,6% φέτος (από 1,7% που υπολογιζόταν τον Φεβρουάριο) και στο 1,8% το 2017 (από 1,9% που προβλεπόταν προηγουμένως). «Η μελλοντική ανάπτυξη θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις ευκαιρίες που θα δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, καλώντας παράλληλα τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μειώσουν το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος τους, να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο τραπεζικό τους σύστημα (υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων).

Οι νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη φέρνουν ξανά στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κράτη-μέλη που δεν έχουν καταφέρει να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα και το δημόσιο χρέους τους σύμφωνα με τον στόχο που τους είχε θέσει το Eurogroup. Η Γαλλία αναμένεται να χάσει τον στόχο για μείωση του ονομαστικού δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2017 παρά τις χρονικές παρατάσεις που της έχουν δοθεί. Χθες, η Κομισιόν προέβλεψε ότι το έλλειμμα της Γαλλίας θα διαμορφωθεί στο 3,2%, ενώ το Παρίσι χάνει τελείως τον στόχο για μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος (δεν υπολογίζεται η επίπτωση του οικονομικού κύκλου και εφάπαξ μέτρα ή έσοδα) το οποίο θα παραμείνει αμετάβλητο στο 2,4% του ΑΕΠ το 2016 και θα αυξηθεί στο 2,7% το 2017, (προεκλογικό έτος). Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και η Ισπανία, η οποία οδηγείται σε νέες εκλογές στις 26 Ιουνίου, διότι η απερχόμενη δεξιά κυβέρνηση Ραχόι απέτυχε σε όλους τους δημοσιονομικούς στόχους. Το ονομαστικό δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 5,1% του ΑΕΠ το 2015 και προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,9% στα τέλη του τρέχοντος έτους αντί να υποχωρήσει κάτω από το 3% όπως είναι ο στόχος. Η δε Ιταλία καλύπτει τον στόχο για το ονομαστικό έλλειμμα, αλλά όχι και για το χρέος ή το διαρθρωτικό έλλειμμα. Και στην περίπτωση της Πορτογαλίας, η προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση (είχαν διεξαχθεί εκλογές στη χώρα τον περασμένο Οκτώβριο) είχε χάσει εντελώς τον στόχο για το διαρθρωτικό έλλειμμα.

Ο Ντράγκι περνάει στην αντεπίθεση

Στην αντεπίθεση κατά των Γερμανών πολιτικών και οικονομολόγων που επικρίνουν την ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί, πέρασε ο Μάριο Ντράγκι, εξηγώντας ότι οι Γερμανοί αποταμιευτές δεν γίνεται να περιμένουν ότι θα απολαμβάνουν υψηλότερες αποδόσεις αν δεν αυξηθεί η ζήτηση για κεφάλαια ή αν δεν μειωθούν οι αποταμιεύσεις. «Σε έναν κόσμο όπου παντού υπάρχουν χαμηλές πραγματικές αποδόσεις, απλούστατα δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο σημαντική ζήτηση για κεφάλαια ώστε να απορροφηθούν οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις χωρίς να υποχωρούν οι αποταμιεύσεις… Η μεγαλύτερη οικονομία μας, η Γερμανία, έχει πλεόνασμα (σ.σ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) πάνω από 5% του ΑΕΠ επί σχεδόν μία δεκαετία», είπε ο κ. Ντράγκι. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης κάλεσε τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να υπάρξει αύξηση της παραγωγικότητας και, μέσω αυτής, αύξηση των επενδύσεων και τελικά μεγαλύτερη ζήτηση για κεφάλαια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή