«Το Brexit θα φέρει αύξηση ανεργίας, απώλεια εισοδήματος»

«Το Brexit θα φέρει αύξηση ανεργίας, απώλεια εισοδήματος»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καταστροφικό» για την απασχόληση και τα εισοδήματα των Βρετανών χαρακτήρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζορτζ Οσμπορν, το σχέδιο των υποστηρικτών της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση για έξοδο και από την ενιαία αγορά. Πλέον απομένουν λιγότερες από επτά εβδομάδες μέχρι το καθοριστικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και οξύνεται ακόμη περισσότερο η ρητορική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών. «Θα ήταν καταστροφικό για τις δουλειές των ανθρώπων και τα εισοδήματά τους και την περιουσία τους», δήλωσε χθες ο κ. Οσμπορν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV. «Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ενδεχομένως ότι η καταστροφή της οικονομίας είναι ένα αντίτιμο που αξίζει να πληρώσουν. Το απορρίπτω κατηγορηματικά», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας. Αναφερόταν στο σχόλιο που είχε κάνει λίγες ώρες νωρίτερα στο BBC ο υπουργός Δικαιοσύνης, και ηγετική φυσιογνωμία του στρατοπέδου που υποστηρίζει την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., Μάικλ Γκόουβ. «Θα έπρεπε να είμαστε έξω από την ενιαία αγορά», είχε δηλώσει ο κ. Γκόουβ. «Θα έπρεπε να έχουμε πρόσβαση στην ενιαία αγορά, αλλά δεν θα έπρεπε να μας κυβερνούν οι νόμοι που μας επιβάλλει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ECJ), οι οποίοι έχουν κόστος για τις επιχειρήσεις και περιορίζουν την ελευθερία».

Ο κ. Οσμπορν προειδοποίησε επίσης τους συμπολίτες του και για την αρνητική επίπτωση που θα είχε στην αγορά ακινήτων της Βρετανίας ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ενωση. «Είναι ήδη σαφές από την ανάλυση που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών ότι, για παράδειγμα, η αγορά ακινήτων θα υποστεί σημαντικό σοκ, το οποίο θα πλήξει την αξία των ακινήτων του κόσμου, αλλά και το κόστος των στεγαστικών δανείων», είπε ο κ. Οσμπορν στο ITV. «Το θέμα δεν αφορά μόνο στο ποιοι είμαστε ως χώρα. Αφορά ουσιαστικά την οικονομική ασφάλεια των ανθρώπων. Σαφώς και θα υποστούν σημαντικό πλήγμα η αξία των σπιτιών των ανθρώπων και το κόστος των στεγαστικών δανείων. Είναι ένα παράδειγμα της επίπτωσης, οικονομικής επίπτωσης, που θα υποστούμε αν φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση», προειδοποίησε ο κ. Οσμπορν. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί, οι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας, ωστόσο οι υποστηρικτές της παραμονής και της εξόδου εξακολουθούν να συγκεντρώνουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 4.300 λιρών (5.440 ευρώ) τον χρόνο μέχρι το 2030 εξαιτίας του χαμηλότερου ρυθμού ανάπτυξης που θα εμφάνιζε η βρετανική οικονομία.

Εκτός από αυτές τις επιπτώσεις, ενδεχόμενο Brexit θα επηρέαζε αρνητικά και το επίπεδο των μισθών στη Βρετανία, σύμφωνα με οικονομική ανάλυση της Frontier Economics για λογαριασμό της London First, ενός λόμπι που δραστηριοποιείται στο Λονδίνο υπέρ των συμφερόντων των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τη μελέτη, η συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αυξήσει τον μισθό στη Βρετανία κατά μέσο όρο 1.800 λίρες στερλίνες (2.277 ευρώ), ενώ ο μέσος μισθός στο Λονδίνο έχει αυξηθεί κατά 3.100 λίρες στερλίνες (3.922 ευρώ). «Η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει βοηθήσει τη Βρετανία να αυξήσει σημαντικά τους μισθούς», δήλωσε ο κ. Γουίλ Χίγκαμ, διευθυντής της London First. «Το να πετάξουμε τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να βλάψει τους εξαγωγείς και σίγουρα θα μας καθιστούσε λιγότερο ελκυστικούς σε παγκόσμιες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στο Λονδίνο. Αυτό θα είναι ανησυχητική επίπτωση στην υπόλοιπη χώρα και θα ήταν αναπόφευκτο να μειωθούν οι μισθοί», προσέθεσε ο κ. Χίγκινς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή