300 οικονομολόγοι κατά της φοροδιαφυγής από τις πολυεθνικές

300 οικονομολόγοι κατά της φοροδιαφυγής από τις πολυεθνικές

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέους φορολογικούς κανόνες για τους πολυεθνικούς ομίλους, ώστε να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή και να λειτουργούν με μεγαλύτερη διαφάνεια, ζητούν με επιστολή τους προς τη βρετανική κυβέρνηση 300 διακεκριμένοι οικονομολόγοι από όλον τον κόσμο. Η πρωτοβουλία της σύνταξης της επιστολής ανήκει στην ανθρωπιστική/αναπτυξιακή οργάνωση Oxfam εν όψει της μεθαυριανής διεθνούς συνόδου στο Λονδίνο με θέμα την πάταξη της διαφθοράς.

Στο κείμενο αναφέρεται πως είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν ρυθμίσεις, ώστε οι πολυεθνικοί όμιλοι να δηλώνουν τα έσοδα από τις δραστηριότητές τους ανά χώρα και αυτό να δημοσιοποιείται παντού σε καθεστώς διαφάνειας. Μεταξύ των τριακοσίων συγκαταλέγεται ο Αμερικανός οικονομολόγος του πανεπιστημίου Κολούμπια, Τζέφρι Σαξ, ο διάσημος συγγραφέας του «Κεφαλαίου στο 21ο αιώνα», Τομά Πικετί, καθώς και ο Ανγκους Ντίτον, ο οποίος τιμήθηκε πέρυσι με το Νομπέλ Οικονομίας.

Συνολικά οι υπογράφοντες, εκ των οποίων πενήντα είναι καθηγητές βρετανικών πανεπιστημίων, απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον να πρωτοστατήσει. Στην επιστολή επισημαίνεται πως η Βρετανία θα πρέπει να αναλάβει δράση και για έναν ακόμη λόγο πέραν της συνόδου: το ένα τρίτο των φορολογικών παραδείσων τελούν υπό τον έλεγχό της. «Χρειαζόμαστε νέες διεθνείς συμφωνίες για τις πολυεθνικές, ενώ και η κάθε κυβέρνηση ξεχωριστά πρέπει να βάλει σε τάξη τα του οίκου της και των περιοχών, που ελέγχει», αναφέρουν οι τριακόσιοι. Ενας εξ αυτών ο δρ Χα – Τζουν Τσανγκ του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ σημειώνει στο BBC πως, «οι φορολογικοί παράδεισοι επιτρέπουν σε εταιρείες και μεμονωμένα άτομα να κινούνται εις βάρος της υπόλοιπης ανθρωπότητας». Ο Τζέφρι Σαξ θεωρεί «πως οι εν λόγω τόποι δεικνύουν πως οι πλούσιοι και ισχυροί ελέγχουν τον χρηματοπιστωτικό μηχανισμό». Πάντως, υπάρχει και αντίλογος. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν στο BBC ότι τα υπεράκτια χρηματοπιστωτικά κέντρα δεν πρέπει να κλείσουν, επειδή ορισμένοι εγκληματίες τα χρησιμοποίησαν. Αλλωστε, όπως παρατηρούν, το μεγαλύτερο «ξέπλυμα» χρήματος γίνεται σε Ν. Υόρκη, Φρανκφούρτη και Λονδίνο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή