Η απασχόληση, ο μεγάλος χαμένος της κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η απασχόληση, ο μεγάλος χαμένος της κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τραύματα της τελευταίας ύφεσης στις ΗΠΑ, που προκλήθηκε από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009, εξακολουθούν να είναι ορατά στην αγορά εργασίας, παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει μια επταετία. Δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal τονίζει πως οι περισσότεροι από αυτούς που έχασαν τη δουλειά τους προ επταετίας έχουν συμβιβαστεί με αισθητά χαμηλότερους μισθούς ή θέσεις μερικής απασχόλησης σε ένα προχωρημένο στάδιο της σταδιοδρομίας τους.

Τα έτη 2007, 2008 και 2009, ένας στους έξι εργαζομένους στις ΗΠΑ έχασε τη δουλειά του. Σήμερα, περίπου 14 εκατ. άτομα συνεχίζουν να αναζητούν εργασία ή να είναι παγιδευμένα σε θέσεις μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, πραγματοποιήθηκαν 40 εκατ. απολύσεις ή αποχωρήσεις με πακέτα εθελουσίας εξόδου κατά τη διάρκεια της ύφεσης, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2007 και έληξε τον Ιούνιο του 2009. Το επίσημο ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 10%. Εντούτοις, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πρίνστον, Χένρι Φάρμπερ, προσδιορίζει την ανεργία στο 16% του συνόλου των εργαζομένων.

Μερίδα οικονομικών αναλυτών επισημαίνουν πως ακόμη και προ χρηματοπιστωτικής κρίσης, αρκετοί τομείς στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ είχαν αρχίσει να χάνουν την αίγλη τους λόγω της μεταφοράς της μεταποιητικής δραστηριότητας σε χώρες με ελκυστικότερο κόστος. Παρατηρείται, όμως, και το εξής: εκείνοι που αντικαταστάθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης έχασαν τη διαπραγματευτική ισχύ για να διεκδικήσουν υψηλότερους μισθούς. Οπως τονίζει ο Μπεν Λιούμπσντορφ της Wall Street Journal, η τελευταία ύφεση επηρέασε ακόμη και εργαζόμενους που ελάμβαναν παχυλούς μισθούς. Αναφέρεται, συγκεκριμένα, στην περίπτωση του Γκάρι Ράις, που είχε εξαψήφιο μισθό όταν έχασε τη δουλειά του το 2000, με την κρίση του τεχνολογικού κλάδου. Οταν απολύθηκε ξανά το 2008, κέρδιζε σχεδόν το ήμισυ του αρχικού μισθού του.

Ολο και περισσότερες έρευνες υπονοούν πως τα τραύματα στην οικονομία από την τελευταία κρίση έχουν στιγματίσει τους Αμερικανούς και θα συνεχίσουν να τους βαραίνουν και τις επόμενες δεκαετίες. Το αμερικανικό ΑΕΠ κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσον όρο, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του αμερικανικού Κογκρέσου. Εκτιμάται δε, πως είναι πολλοί εκείνοι που δεν θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν μέχρι να ξεσπάσει νέα ύφεση στην οικονομία, σχολιάζουν οικονομικοί αναλυτές της JPMorgan Chase. Oι ίδιοι εκτιμούν πως επίκειται, κατά πάσα πιθανότητα, ύφεση στις ΗΠΑ την επόμενη τριετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή