Στο πετρελαϊκό fund καταφεύγει η Νορβηγία

Στο πετρελαϊκό fund καταφεύγει η Νορβηγία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κεφάλαια του κρατικού επενδυτικού της ταμείου επιστρατεύει η κυβέρνηση της Νορβηγίας για να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες σε παιδεία και έργα υποδομής ώστε να τονώσει την οικονομία της που απειλείται από την ύφεση.

Στον προϋπολογισμό που παρουσίασε χθες, η κυβέρνηση προβλέπει να χρησιμοποιήσει 205,6 δισ. κορώνες, ποσό αντίστοιχο των 25 δισ. ευρώ περίπου, από τα έσοδα του πετρελαίου που καταλήγουν στο επενδυτικό ταμείο της χώρας. Στόχος είναι η ενίσχυση του νορβηγικού ΑΕΠ κατά 1,1%, που σημαίνει πως η κυβέρνηση θα χορηγήσει φέτος στην οικονομία την ισχυρότερη τονωτική ένεση μετά την κρίση του 2009. Το ποσό αυτό υπερβαίνει σαφώς τα 23 δισ. ευρώ που αρχικά σκόπευε να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση από τα πετρελαϊκά έσοδα. Τον Οκτώβριο, όμως, οι δαπάνες είχαν σχεδιασθεί για να μην υπερβούν το 0,7% του αρχικού προϋπολογισμού αλλά μεσολάβησε η περαιτέρω κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.

Με την αύξηση αυτή των δαπανών, τα κεφάλαια του κρατικού επενδυτικού ταμείου που ανέρχονται σε 84 δισ. ευρώ θα μειωθούν κατά 9 δισ. ευρώ. Κι ενώ η κυβέρνηση αναγκάζεται να αυξήσει τις δαπάνες, την ίδια στιγμή μειώνονται σημαντικά τα έσοδά της από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Φέτος αναμένεται πως τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα μειωθούν κατά σχεδόν 40% στα 15 δισ. Μολονότι έχει επιδείξει ιδιαίτερη σύνεση, συγκεντρώνοντας στα κρατικό επενδυτικό της ταμείο ιλιγγιώδη ποσά από τα έσοδα του πετρελαίου, η Νορβηγία έχει όπως όλες οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες πληγεί από την κατάρρευση των τιμών του «μαύρου χρυσού».

Μείωση επιτοκίων

Ετσι η γνωστή για την ευημερία της χώρα του ευρωπαϊκού Βορρά βλέπει να αυξάνεται η ανεργία της και να απειλείται από στασιμότητα η οικονομία της. Τον Μάρτιο η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε τα επιτόκια στο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ του 0,5% και δήλωσε έτοιμη να τα μειώσει περαιτέρω αν χρειαστεί για να αποτρέψει την ύφεση.

Οπως τόνισε η υπουργός Οικονομίας, Σιβ Γένσεν, «προτεραιότητα της κυβέρνησης στην τρέχουσα κατάσταση είναι να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση σε τομείς που εκτίθενται στον διεθνή ανταγωνισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή