ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το διεθνές κλίμα αστάθειας «βύθισε» τις δημόσιες εγγραφές

to-diethnes-klima-astatheias-vythise-tis-dimosies-eggrafes-2133703

Επιβραδύνθηκε σημαντικά η δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών παγκοσμίως το πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της ΕΥ Global IPO Trends: 2016 1Q, καταγράφοντας τη χαμηλότερη επίδοση πρώτου τριμήνου από το 2009. Συνολικά 167 δημόσιες εγγραφές συγκέντρωσαν μόλις 12,1 δισ. δολάρια, σημειώνοντας μείωση 39% ως προς τον αριθμό των εγγραφών και 70% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι φόβοι για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, η αυξημένη αστάθεια, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η τρέχουσα αναταραχή στις χρηματαγορές συνέβαλαν στην αργή εκκίνηση της χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποτονική δραστηριότητα ήταν εμφανής στην αμερικανική ήπειρο, τη νοτιοανατολική Ασία και την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA), σε αντίθεση με τα τελευταία τρίμηνα, κατά τα οποία η ύφεση σε ορισμένες αγορές αντισταθμίσθηκε από καλύτερες επιδόσεις σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Στάση αναμονής

Καθώς οι δημόσιες εγγραφές επηρεάστηκαν από τη γενικότερη αστάθεια και το αρνητικό οικονομικό κλίμα, κυριάρχησε μια στάση αναμονής. Οι επιχειρήσεις είτε αναμένουν τη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς είτε αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, όπως οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές (Σ&Ε), οι οποίες, ενώ υστερούν σε σχέση με τις υψηλές επιδόσεις του 2015, παρουσιάζουν μικρότερη κάμψη από τις δημόσιες εγγραφές.

Αυτή η στάση αναμονής επιβεβαιώνεται από τη διεθνή πτώση του ποσοστού των δημόσιων εγγραφών που προέρχονται από εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών και καινοτόμων κεφαλαίων (μείωση κατά 80% ως προς τον αριθμό των εγγραφών το πρώτο τρίμηνο του 2016, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015). Κατά 24% μειώθηκε και ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών στον τομέα της τεχνολογίας, ενώ στις ΗΠΑ δεν υπήρξαν δημόσιες εγγραφές στον τομέα αυτόν το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας και οι παλαιοί επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, προσδοκώντας σε υψηλότερες αποτιμήσεις σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Επιπλέον, η μείωση κατά 70% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια δείχνει ότι έχει μειωθεί αισθητά η μέση αξία των δημόσιων εγγραφών (η μέση αξία στις κύριες αγορές μειώθηκε κατά 30% σε ετήσια βάση), καθώς οι επιχειρήσεις επιλέγουν να προχωρήσουν σε μικρότερη δημόσια εγγραφή με την προοπτική μιας επαναληπτικής προσφοράς όταν βελτιωθούν οι συνθήκες.

Σχολιάζοντας τη διεθνή εικόνα, ο Dr Martin Steinbach, επικεφαλής δημόσιων εγγραφών της ΕΥ για την ΕΜΕΙΑ, παρατηρεί: «Ενώ οι δημόσιες εγγραφές διεθνώς σημείωσαν εξαιρετικά αδύναμη εκκίνηση φέτος, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές παρουσιάζουν μεγαλύτερη κινητικότητα, ενώ προβλέπεται μία καλή χρονιά για τα ιδιωτικά κεφάλαια γενικότερα, μιας και οι επιχειρήσεις συνεκτιμούν τις επιλογές τους στο πλαίσιο πολυεπίπεδων στρατηγικών. Ισως να μην έχει υπάρξει ξανά τόσο ενδιαφέρουσα χρονιά για όσους θέλουν να δημιουργήσουν αξία».

Τα αντληθέντα κεφάλαια μέσω δημόσιων εγγραφών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 88% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2015, φθάνοντας τα 753 εκατ. δολάρια. Μόνο δέκα δημόσιες εγγραφές πραγματοποιήθηκαν το πρώτο τρίμηνο, όλες στον τομέα της υγείας.

Η ΝΑ Ασία κυριαρχεί

Ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών στη Νοτιοανατολική Ασία μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2016 κατά 31% (102 προσφορές) και τα αντληθέντα κεφαλαία κατά 55% (6,6 δισ. δολάρια). Ωστόσο, η περιοχή παραμένει η πιο δραστήρια παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 61% του συνολικού αριθμού των δημόσιων εγγραφών.