Κατεβάζει ταχύτητα η ανάπτυξη στην Υποσαχάρια Αφρική

Κατεβάζει ταχύτητα η ανάπτυξη στην Υποσαχάρια Αφρική

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους βραδύτερους ρυθμούς της τελευταίας 16ετίας θα βαδίσει η ανάπτυξη στην Υποσαχάρια Αφρική μέσα στο 2016, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που επιβεβαιώνουν ακόμη μία φορά την επιδείνωση της οικονομικής προοπτικής σχεδόν σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

Μια από τις εξαιρέσεις είναι η ινδική οικονομία, όπου το ΔΝΤ διατήρησε σταθερές τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη στο 7,5% για το τρέχον έτος λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης που μπορεί να καλύψει τα όποια κενά από τον χαμηλό δανεισμό στον επιχειρηματικό κλάδο. Στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, η ανάπτυξη θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση στο 5,3% λόγω της υποτονικής παγκόσμιας οικονομίας και της επιβράδυνσης στο παγκόσμιο εμπόριο.

Η οικονομική δραστηριότητα στην Υποσαχάρια Αφρική, γνωστή και ως Μαύρη Αφρική, θα επεκταθεί κατά 3% το 2016 αντί του 3,2% που είναι ο μέσος όρος για την παγκόσμια οικονομία, αντιστρέφοντας μια τάση που επικρατούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής από την Κένυα και τη Νιγηρία μέχρι την Μποτσουάνα και τη Νότιο Αφρική γνώρισαν αλματώδη ανάπτυξη όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, το ΔΝΤ αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη κατά 1,3% σε σχέση με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου.

Το Ταμείο προειδοποίησε, επίσης, τα πετρελαϊκά κράτη όπως είναι η Νιγηρία πως θα πρέπει να αναθεωρήσουν άμεσα την πολιτική τους προκειμένου να επανέλθουν σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η ανάπτυξη στη νιγηριανή οικονομία θα ενισχυθεί κατά μόνον κατά 2,3% φέτος, μια πρόβλεψη που είναι χαμηλότερη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από την έκθεση του ΔΝΤ τον Οκτώβριο. Στη Νότιο Αφρική, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην αφρικανική ήπειρο, ο ρυθμός ανάπτυξης θα αναρριχηθεί μόνον 0,6% λόγω της πτώσης της ζήτησης για πρώτες ύλες, κυρίως από την Κίνα. Η απότομη επιβράδυνση της Κίνας, της υπ’ αριθμόν 2 ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου, έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή