Σχέδια εξόδου από Ε.Ε. αμερικανικών τραπεζών σε περίπτωση Brexit

Σχέδια εξόδου από Ε.Ε. αμερικανικών τραπεζών σε περίπτωση Brexit

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδια έκτακτης ανάγκης καταρτίζουν οι τράπεζες της Wall Street για να είναι προετοιμασμένες στο ενδεχόμενο ενός Brexit. Eάν η Βρετανία ψηφίσει την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε είναι πιθανό κάποιες αμερικανικές τράπεζες να αποφασίσουν να ματαιώσουν δραστηριότητες που επηρεάζουν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Μια τέτοια απόφαση θα επιβεβαίωνε τους φόβους που έχουν εκφραστεί τον τελευταίο καιρό για αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ε.Ε. από ένα Brexit. Oι πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες απασχολούν 40.000 άτομα στο Λονδίνο, δηλαδή περισσότερα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το Λονδίνο εξυπηρετεί τις αμερικανικές τράπεζες ως δίοδος για την ενιαία αγορά, παρέχοντας υπηρεσίες με έδρα το Σίτι. Σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters, η JPMorgan, Goldman Sachs και Morgan Stanley κατέλαβαν τις τρεις κορυφαίες θέσεις με τις μεγαλύτερες προμήθειες από την παροχή υπηρεσιών επενδυτικής τραπεζικής στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Οπότε ένα Brexit θα ακύρωνε τον σκοπό να διατηρήσουν οι αμερικανικές τράπεζες ορισμένες μονάδες στο Λονδίνο, τις οποίες δημιούργησαν λόγω της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως παραδέχθηκαν στελέχη μεγάλων τραπεζών της Wall Street στο πρακτορείο Reuters έχουν ήδη δημιουργήσει εναλλακτικά σχέδια για τη διαχείριση κάποιων σεναρίων που εκτιμάται πως θα επικρατήσουν μετά τo δημοψήφισμα. Η αναδιοργάνωση όλων των δραστηριοτήτων τους σε διαφορετικό κράτος-μέλος της Ε.Ε –το χειρότερο σενάριο που προκύπτει από ένα Brexit– εμπεριέχει τόσο μεγάλο κόστος που αναγκάζει τις αμερικανικές τράπεζες να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητές τους στην Ευρώπη. «Οι υψηλές δαπάνες, ενδεχομένως, να οδηγήσουν ορισμένους τραπεζικούς ομίλους στην Ευρώπη να επανεξετάσουν τον ρόλο της Ε.Ε στο πλαίσιο των διεθνών δραστηριοτήτων τους και να δουν με διαφορετική ματιά τη σημασία της παρουσίας τους μετά ένα Brexit». Παραδόξως, το μεγαλύτερο κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη βρίσκεται εκτός Ευρωζώνης. Ακόμη και επενδυτικοί τραπεζίτες που έχουν αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο για εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ιταλία ή τη Γαλλία διατηρούν την έδρα τους στη βρετανική πρωτεύουσα.

Πριν από τη δεύτερη θητεία του, ο νυν Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε υποσχεθεί στην προεκλογική εκστρατεία ένα δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι πολίτες της χώρας εάν επιθυμούν ή όχι την παραμονή της χώρας εντός Ε.Ε. Οσο, όμως, πλησιάζει το δημοψήφισμα, δρομολογημένο για τις 23 Ιουνίου, τόσο εντείνεται η εκστρατεία του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας κατά του Brexit.

Ενίσχυση του ανταγωνισμού

Σκληρή κριτική εισέπραξε η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών στη Βρετανία από οργανώσεις καταναλωτών για μέτρα που πρότεινε, με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού στη λιανική τραπεζική, όπου κυριαρχούν τέσσερις τράπεζες. Η Βρετανία επιδιώκει να μπει ένα τέλος στην κυριαρχία των Lloyds Banking Group, Royal Bank of Scotland, Barclays και HSBC, οι οποίες ελέγχουν πάνω από τα τρία τέταρτα των τρεχούμενων λογαριασμών και χορηγούν εννέα από τα δέκα επιχειρηματικά δάνεια. Η έκθεση της Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών εστίασε στη διαφάνεια για την παροχή πληροφοριών σε καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις ώστε να έχουν πρόσβαση σε συγκριτικές πληροφορίες σε ό,τι αφορά τη χορήγηση δανείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόταση της Αρχής για τη δημιουργία μιας τέτοιας ιστοσελίδας αλλά και το πόρισμα ότι πολλές φορές οι χρεώσεις των τραπεζών είναι τόσο περίπλοκες που δεν είναι κατανοητές στον πελάτη. Αναμένονταν, ωστόσο, προτάσεις για τη λήψη δραστικότερων μέτρων, όπως η υιοθέτηση πλαφόν στις προμήθειες των υπεραναλήψεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή