Οι πρόσφυγες μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία

Οι πρόσφυγες μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρόσφυγες που έφτασαν πέρυσι στην Ευρώπη θα μπορούσαν να ξεπληρώσουν, και μάλιστα σχεδόν εις διπλούν, τα έξοδα που έγιναν για αυτούς μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την πρώτη εις βάθος έρευνα σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η έλευση προσφύγων στις κοινότητες που τους φιλοξενούν. Οι πρόσφυγες θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας, θα αυξήσουν τη ζήτηση για υπηρεσίες και προϊόντα και θα καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στην αγορά εργασίας, ενώ οι μισθοί που θα λαμβάνουν θα συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση των συντάξεων και του κράτους, σύμφωνα με τον Φιλίπ Λεγκρέν, πρώην οικονομικό σύμβουλο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, είναι απίθανο η έλευση των προσφύγων να οδηγήσει σε μείωση μισθών ή σε αύξηση της ανεργίας για τους ντόπιους εργάτες, υποστηρίζει ο Λεγκρέν, παραθέτοντας έρευνες που έχουν συντάξει οικονομολόγοι ειδικευμένοι σε ζητήματα εργασίας. Το σημαντικότερο είναι ότι, αν και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Λεγκρέν η απορρόφηση τόσων πολλών προσφύγων θα αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά σχεδόν 69 δισ. ευρώ μεταξύ 2015 και 2020, κατά την ίδια χρονική περίοδο οι πρόσφυγες θα συμβάλουν στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 126,6 δισ. ευρώ, αναλογία σχεδόν δύο προς ένα. Η επένδυση ενός ευρώ στους πρόσφυγες μπορεί να αποφέρει σχεδόν δύο ευρώ εντός πέντε ετών είναι το συμπέρασμα της μελέτης «Refugees Work: A Humanitarian Investment Tale That Yields Economic Dididents», η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Ο κ. Λεγκρέν εκφράζει την ελπίδα ότι η μελέτη θα συμβάλει στο να διαλυθεί ο μύθος πως οι πρόσφυγες θα προκαλέσουν οικονομικά προβλήματα στις δυτικές κοινωνίες. «Η βασική παρανόηση είναι πως οι πρόσφυγες αποτελούν οικονομικό βάρος, παρανόηση που ασπάζονται ακόμη και άνθρωποι που τους υποστηρίζουν, οι οποίοι θεωρούν ότι η είσοδός τους θα έχει κόστος, αλλά είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε», λέει ο κ. Λεγκρέν. Βραχυπρόθεσμα οι πρόσφυγες θα αποτελέσουν βάρος για τα δημόσια οικονομικά, ωστόσο θα αυξήσουν και τη ζήτηση, στοιχείο που θα λειτουργήσει ως ενίσχυση της οικονομίας σε χώρες όπου διαφορετικά θα υπήρχε χαμηλή ζήτηση. Πιο μακροπρόθεσμα οι πρόσφυγες θα αρχίσουν να συνεισφέρουν όλο και περισσότερο στα φορολογικά έσοδα και επίσης θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Ο Λεγκρέν ρίχνει επίσης φως στο πώς θα μπορούσαν να συμβάλουν οι πρόσφυγες στην επίλυση των δημογραφικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. «Οι αναμενόμενες δημογραφικές μεταβολές στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Χωρίς τη μετανάστευση προβλέπεται μέχρι το 2030 ότι το εργατικό δυναμικό θα έχει συρρικνωθεί κατά το ένα έκτο ή κατά 8,6 εκατ. εργάτες, ενώ οι ηλικιωμένοι θα έχουν αυξηθεί κατά το ένα τέταρτο (4,7 εκ. άνθρωποι)», γράφει ο Λεγκρέν. Υποστηρίζει ότι η εισροή νεαρών προσφύγων θα συμβάλει στη συντήρηση μεγαλύτερου αριθμού συνταξιούχων. Ο Λεγκρέν παραθέτει στοιχεία από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης στις ΗΠΑ 800.000 Βιετναμέζων μετά τον πόλεμο. Αρχικά είχαν επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά· ωστόσο, αρκετές δεκαετίες αργότερα οι Βιετναμέζοι-Αμερικάνοι έχουν μεγαλύτερο εισόδημα και ποσοστό απασχόλησης από πολίτες που έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Λεγκρέν προειδοποιεί ότι θα περιοριστεί η θετική επίδραση αν η Ευρώπη δεν λάβει αμέσως μέτρα ώστε να επιταχύνει την είσοδο των προσφύγων στην αγορά εργασίας. Υποστηρίζει ότι πρέπει να χορηγηθεί άδεια εργασίας στους αιτούντες άσυλο για όσο διάστημα διαρκεί η επεξεργασία του αιτήματός τους, ώστε να περιοριστεί η επιβράδυνση του κράτους. Επίσης θα πρέπει να λάβουν επειγόντως μαθήματα γλώσσας και να εγκατασταθούν σε περιοχές όπου υπάρχουν περισσότερες δουλειές. Η ταχύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας «περιορίζει την εξάρτησή τους από τη δημόσια χρηματοδότηση, διασφαλίζει ότι συνεισφέρουν με εισφορές και φόρους στην τοπική οικονομία, τους βοηθάει να προσαρμοστούν ταχύτερα στη νέα κοινωνία και περιορίζει την πιθανότητα να περιθωριοποιηθούν», είναι το τελικό συμπέρασμα του Λεγκρέν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή