«Φούσκα» στα ακίνητα φοβάται το Βερολίνο

«Φούσκα» στα ακίνητα φοβάται το Βερολίνο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από χρόνια προειδοποιήσεων, η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται πλέον να πάρει μέτρα ώστε να αποτρέψει την εμφάνιση «φούσκας» στα ακίνητα μετά την ανησυχητική άνοδο των τιμών και της χορήγησης στεγαστικών δανείων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Την πρόθεση της κυβέρνησης γνωστοποίησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών το βράδυ της Τετάρτης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Handelsblatt, είναι πιθανό να περιλαμβάνεται στα μέτρα η υιοθέτηση ανωτάτου ορίου στην αναλογία εισοδήματος του δανειολήπτη και ύψους του στεγαστικού δανείου, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες χρεοκοπίας. Το Βερολίνο εξακολουθεί να εξετάζει ποιες είναι οι συνέπειες που έχουν τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών στο Bloomberg. Προς το παρόν δεν υπάρχουν σημάδια ότι η χορήγηση στεγαστικών δανείων προκαλεί έντονα προβλήματα, πρόσθεσε.

Με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να έχουν υποχωρήσει σε επίπεδο ρεκόρ και την απόδοση των αποταμιευτικών λογαριασμών να είναι σχεδόν μηδενική –χάρη σε μια σειρά μείωσης των επιτοκίων δανεισμού από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας– οι Γερμανοί έχουν αρχίσει να αγοράζουν σπίτια περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή εδώ και δεκαετίες.

Η εξέλιξη αυτή έχει αυξήσει την τιμή των κατοικιών σε πόλεις όπως το Βερολίνο, το Αμβούργο και το Μόναχο πάνω 30% στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών. Η χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων είχε αυξηθεί το 2015 κατά 22% (στο ύψος των 221 δισ. ευρώ), ενώ επί χρόνια ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων δεν είχε υπερβεί το 3%, σύμφωνα με τη γερμανική κεντρική τράπεζα. Τον περασμένο Μάρτιο, ο Αντρέας Ντόμπρετ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank αναφέρθηκε σε «σύννεφα που συγκεντρώνονται στον ορίζοντα».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε είχε πει ότι το κυνήγι αποδόσεων θα μπορούσε να οδηγήσει «στη δημιουργία φούσκας και υπερβολικά υψηλής τιμής περιουσιακών στοιχείων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή