ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Wall Street πιέζει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα

i-wall-street-piezei-na-ginoyn-metarrythmiseis-ston-chrimatopistotiko-tomea-2134557

H Wall Street φαίνεται ότι εγκαταλείπει την παλιά τακτική της. Οι μεγάλες τράπεζες είναι διαβόητες για την πίεση που ασκούν σε πολιτικούς όταν εξετάζονται μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ωστόσο, εσχάτως έχουν περιορίσει την πίεση που ασκούν. Τώρα ασκούν πιέσεις προς τον Τζεμπ Χένσαρλινγκ, πρωτοκλασάτο στέλεχος των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, προκειμένου αυτός να αποσύρει σχέδιο νόμου που προβλέπει την ακύρωση του νόμου Dodd-Frank (σ.σ. νόμος που περιλαμβάνει τα βασικά μέτρα για την ενίσχυση της εποπτείας των τραπεζών, αυξημένη κεφαλαιακή επάρκεια και άλλες σημαντικές ρυθμίσεις με στόχο την αντιμετώπιση πρακτικών που είχαν οδηγήσει στο ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008).

Κανονικά, η πρόσφατη προσπάθεια για ακύρωση του νόμου που ψηφίστηκε το 2010 θα έπρεπε να ικανοποιεί τους τραπεζίτες των JPMorgan, Bank of America και Goldman Sachs. Αλλωστε, έχουν παραπονεθεί σχεδόν για κάθε μέτρο που περιλαμβάνει ο νόμος, από τις αλλαγές στην κεφαλαιακή επάρκεια μέχρι τον τρόπο που χειρίζεται η κανονιστική αρχή τα αποτελέσματα των ετήσιων δοκιμασιών αντοχής στις οποίες υποβάλλονται οι τράπεζες. Ο Χένσαρλινγκ, πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Βουλής, σκοπεύει να φέρει προς συζήτηση σχέδιο νόμου που θα υπονομεύει πολλά από αυτά τα μέτρα.
Ομως οι λομπίστες της Wall Street δεν τον υποστηρίζουν. Ο λόγος δεν είναι πως ο πρόεδρος Ομπάμα έχει απειλήσει ότι θα ασκήσει βέτο κατά παρόμοιων σχεδίων νόμου. Τα τελευταία χρόνια, οι τραπεζίτες έχουν υποστηρίξει τέτοιου είδους μέτρα ελπίζοντας ότι η άσκηση πίεσης για ευρύτερες αλλαγές ίσως να αποφέρει λιγότερες παραχωρήσεις.

Για παράδειγμα, έχουν κερδίσει εξαίρεση για διάφορα θέματα στο πλαίσιο του λεγόμενου κανόνα Volcker, με βάση τα οποία έχει απαγορευτεί στις τράπεζες να διαπραγματεύονται με δικά τους χρήματα. Τον Δεκέμβριο του 2014 οι τραπεζίτες είχαν πείσει το Κογκρέσο να μην τους εξαναγκάσει να μεταφέρουν συγκεκριμένες εργασίες με παράγωγα έξω από επιχειρηματικές μονάδες που καλύπτονται από την ομοσπονδιακή εγγύηση καταθέσεων, υποστηρίζοντας ότι αυτή η μετακίνηση προς επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από το κανονιστικό πλαίσιο θα προκαλούσε μεγαλύτερο ρίσκο.

Ωστόσο, πλήρωσαν υψηλό τίμημα, διότι οι αρχικοί υποστηρικτές του λιγότερο αυστηρού νομοσχεδίου στράφηκαν τελικά κατά της Wall Street, ανησυχώντας ότι οι ψηφοφόροι τους θα θεωρήσουν πως είναι υπερβολικά επιεικείς απέναντι στους τραπεζίτες και ότι θα χάσουν ψήφους. Οι τραπεζίτες προσαρμόστηκαν στην αλλαγή κλίματος. Επικεφαλής τραπεζών όπως ο Τζέιμι Ντίμον έχουν περιορίσει την κριτική τους κατά των κανονιστικών ρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια.

Οι δαπάνες για λόμπινγκ από τη βιομηχανία τραπεζών και ασφαλιστικών οργανισμών έχει περιοριστεί κατά 8% στα 97 εκατ. δολάρια μεταξύ 2011 και 2015. Η πολιτική ρητορεία κατά των τραπεζών έχει ενταθεί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Εν τω μεταξύ, το Κογκρέσο έχει αφαιρέσει ορισμένα από τα μερίσματα που καταβάλλει η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) στις τράπεζες ώστε να συμπληρώσει τη χρηματοδότηση για την κατασκευή και συντήρηση αυτοκινητοδρόμων. Το αποτέλεσμα είναι οι τραπεζίτες να έχουν υιοθετήσει αμυντική στάση. Ολα αυτά ενδεχομένως να αλλάξουν εάν κερδίσει τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου. Ο Τραμπ είπε στο Reuters την προηγούμενη Τρίτη ότι θα ανατρέψει μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων του νόμου Dodd-Frank στην περίπτωση που αναδειχτεί πρόεδρος κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου. Ωστόσο, προς το παρόν, η Wall Street παραμένει από τους βασικούς υπερασπιστές των μεταρρυθμίσεων που θεσπίστηκαν μετά την κρίση.