Το ΔΝΤ προειδοποιεί την Πολωνία

Το ΔΝΤ προειδοποιεί την Πολωνία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Πολωνία, μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Eνωσης, που έχει εισπράξει τα εύσημα στο παρελθόν για τη δυναμική και προσεκτική μετάβαση σε καθεστώς ανοικτής οικονομίας, ύστερα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

Αιτίες για τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ αποτελούν τα «δημοσιονομικά ολισθήματα» και η «αποδυνάμωση ορισμένων θεσμών» από το συντηρητικό κόμμα των ευρωσκεπτικιστών, Νόμος και Δικαιοσύνη. Το Ταμείο τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης, δεδομένου ότι οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση και στην Ευρωζώνη επιβραδύνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης. Το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4% για το 2016-17 από το 3,6% το 2015. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, όμως, δεν ακολούθησε το παράδειγμα της Standard & Poor’s και δεν προχώρησε στην υποβάθμιση της πολωνικής οικονομίας, επειδή παραμένει ακόμη αρκετά διαφοροποιημένη. Αναθεώρησε, όμως, προς τα κάτω την προοπτική σε «αρνητική». Εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα βαδίσει σε ρυθμό 3,5% το 2016-17, λίγο χαμηλότερα από τις προβλέψεις του ΔΝΤ.

Ορια συνταξιοδότησης

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ αναφέρθηκε στην απόφαση της νυν κυβέρνησης να μειώσει τα όρια συνταξιοδότησης στα 65 έτη για τους άντρες και στα 60 έτη για τις γυναίκες από τα 67 έτη που είχαν θεσμοθετηθεί και για τα δύο φύλα από την Πλατφόρμα των Πολιτών, που κυβερνούσε προηγουμένως. «Είναι ένα βήμα στη λάθος κατεύθυνση», τονίζεται στην έκθεση. Το ΔΝΤ παρότρυνε, επίσης, τη Βαρσοβία να προωθήσει πολιτικές φιλικές στις αγορές.

Την ίδια στιγμή, η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης δεν φαίνεται να κερδίζει την εύνοια της κοινής γνώμης, εάν κρίνει κανείς από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Mαΐου.

Από τότε που κέρδισε τις εκλογές το κυβερνών συντηρητικό κόμμα, Νόμος και Δικαιοσύνη, πέρυσι τον Οκτώβριο, έχουν προκληθεί έντονες αντιδράσεις, λόγω των αλλαγών στη λειτουργία του συνταγματικού δικαστηρίου και της επιλογής των διευθυντών στα κρατικά ραδιόφωνικά και στα τηλεοπτικά δίκτυα. Τον Δεκέμβριο του 2015, αφού το κυβερνών κόμμα είχε διορίσει πέντε δικαστές, έθεσε σε ισχύ νόμο για ενισχυμένη πλειοψηφία στις αποφάσεις του Δικαστηρίου. Στις 7 Mαΐου συγκεντρώθηκαν περίπου 250.000 Πολωνοί στους δρόμους της Βαρσοβίας, για να μεταφέρουν ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή