Ηπια ύφεση «βλέπει» το ΔΝΤ στη Ρωσία το 2016

Ηπια ύφεση «βλέπει» το ΔΝΤ στη Ρωσία το 2016

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ύφεση θα παραμείνει η οικονομία της Ρωσίας και το 2016 αλλά η μείωση του ΑΕΠ της θα είναι ηπιότερη συγκρινόμενη με παλαιότερες. Κι αυτό, γιατί με το πακέτο μέτρων που επιστράτευσε η κυβέρνηση της Ρωσίας κατόρθωσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα. Αυτή είναι η εκτίμηση του ΔΝΤ που προβλέπει πως φέτος το ρωσικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 1,5%, κυρίως επειδή παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές του πετρελαίου, είναι περιορισμένη η αύξηση του εισοδήματος των ρωσικών νοικοκυριών ενώ η χώρα βρίσκεται σε μια διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης μετά τη μείωση των εσόδων της.

Σε σχετική έκθεσή του, το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η ρωσική οικονομία εξακολουθεί να προσαρμόζεται στον συνδυασμό δύο εξωτερικών σοκ: της πτώσης του πετρελαίου και των οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση. Οπως τονίζει, οι ρωσικές αρχές έχουν επιτύχει να περιορίσουν τις επιπτώσεις χάρη σε ένα πακέτο μέτρων σταθεροποίησης και περιφρούρησης της οικονομίας, υιοθετώντας ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία, χορηγώντας ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα, επιστρατεύοντας ελαφρά δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης και χαλαρώνοντας τις ρυθμίσεις. Το ΔΝΤ επισημαίνει επίσης πως ο πληθωρισμός στη χώρα έχει επιβραδυνθεί εξαιτίας μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και μιας σχετικά σφικτής νομισματικής πολιτικής. Αναμένεται να φθάσει περίπου στο 6,5% στα τέλη του έτους και να υποχωρήσει περαιτέρω το 2017 προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. Συνολικά, πάντως, το Ταμείο εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμα η δυναμική του πληθωρισμού παραμένει περιορισμένη εξαιτίας του φτηνού πετρελαίου, του δημογραφικού προβλήματος αλλά και του αντίκτυπου που έχουν οι οικονομικές κυρώσεις στην παραγωγικότητα και στις επενδύσεις στη χώρα.

Μείζων παράγων που θα μπορούσε να επιδεινώσει την εικόνα της ρωσικής οικονομίας είναι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η πιθανότητα να υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου περισσότερο από τις προβλέψεις πλήττοντας τον ρυθμό ανάπτυξης. Επισημαίνει, ωστόσο, πως η χώρα διαθέτει επαρκή αποθέματα ώστε να μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Ελλείψει, ωστόσο, αξιόπιστων μέτρων που θα μπορούσαν να εξισορροπήσουν τον προϋπολογισμό μεσοπρόθεσμα, ενδέχεται να οξυνθεί η αβεβαιότητα και να περιορισθεί περαιτέρω ο ρυθμός ανάπτυξης. Παράλληλα το προβληματικό τραπεζικό σύστημα της χώρας θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές του προοπτικές καθώς η πιστωτική στενότητα μπορεί να μειώσει τις επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή