ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιζήτητα και ύποπτα τα «αόρατα» bitcoin

perizitita-kai-ypopta-ta-aorata-bitcoin-2136211

Εντονη αναμένεται να είναι η ζήτηση για 24.518 κατασχεμένα bitcoin, τα οποία θα διαθέσει σε δημοπρασία η Αυστραλία τον επόμενο μήνα. Η αξία τους εκτιμάται στα 11,5 εκατ. δολ., ενώ η τιμή του νομίσματος έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών λόγω μεγάλης ζήτησης.

Η δημοπρασία στο Σίδνεϊ θα είναι και η πρώτη η οποία θα διεξαχθεί εκτός Ηνωμένων Πολιτειών και θα λάβει χώρα στις 20 και 21 Ιουνίου. Διοργανωτής της δημοπρασίας είναι ο όμιλος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ernst & Young, ενώ τα κατασχεμένα νομίσματα προήλθαν από το κλείσιμο του «Δρόμου του Μεταξιού» (Silkroad), μιας ιστοσελίδας που είχε δραστηριότητες στη «μαύρη» αγορά.

Η εν λόγω κατάσχεση από τις αμερικανικές αρχές μέσα στο 2014 και το 2015 τους απέφερε περισσότερα από 170.000 νομίσματα. Βέβαια, όπως είναι γνωστό, το ψηφιακό νόμισμα bitcoin χαίρει ευρείας αποδοχής μεταξύ όσων ξεπλένουν χρήματα και όσων εμπλέκονται σε εγκληματικές πράξεις. Εξ ου και θεωρείται ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο το bitcoin, στο οποίο μπορεί κανείς να συνδιαλλαγεί ανώνυμα και χωρίς τη συμμετοχή επίσημου θεσμικού οργάνου. Στην παρούσα περίπτωση της αυστραλιανής δημοπρασίας η οποία δεν αφορά μόνον Αυστραλούς, η Ernst & Young ανέφερε ότι τα ψηφιακά νομίσματα θεωρούνται «προϊόντα εγκλήματος», χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερα στοιχεία επ’ αυτού. Σύμφωνα, πάντως, με δημοσιεύματα στον αυστραλιανό Τύπο, πρόκειται για bitcoin τα οποία ανήκαν σε Αυστραλό καταδικασμένο για εμπόριο ναρκωτικών το 2014 και από αυτόν κατασχέθηκαν.

Κατά τον συνεταίρο της Ernst & Young, Ανταμ Νίκιτινς, η δημοπρασία αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον οίκων και ατόμων που διαχειρίζονται επενδύσεις, χρηματαγορών, τραπεζικών επενδυτικών ομίλων, καθώς και επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου τόσο από τη Βόρεια Αμερική όσο και από την Ευρώπη.

«Αλλωστε, ο αριθμός των συναλλαγών στο συγκεκριμένο ψηφιακό νόμισμα από το 2012 και μετά έχει τετραπλασιαστεί, ενώ τα ενδιαφερόμενα μέρη διακρίνουν πλέον περισσότερες ευκαιρίες από τη συγκεκριμένη τεχνολογία και τρόπους χρήσης της», επισημαίνει, εν κατακλείδι, ο κ. Νίκιτινς.