Κριτική εκ των έσω για την πολιτική του ΔΝΤ

Κριτική εκ των έσω για την πολιτική του ΔΝΤ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΔΝΤ φαίνεται να έχει θέσει στο στόχαστρό του ένα ευρύτερο τμήμα της επικρατούσας οικονομικής θεωρίας. Σε άρθρο με τίτλο «Νεοφιλελευθερισμός: υπερτιμημένος;», τρεις από τους σημαντικότερους οικονομολόγους του Ταμείου καταπιάνονται με «τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα», την οποία κατηγορείται ότι εφαρμόζει το ΔΝΤ. Ο ίδιος ο τίτλος του άρθρου προβληματίζει, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί από τους επικριτές της πολιτικής ελεύθερης αγοράς και των πολιτικών που εφαρμόζει το ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό του αποτελεί μάλλον μια παρουσίαση της διαμάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη στους κόλπους του ΔΝΤ και λιγότερο τις πολιτικές της ελεύθερης αγοράς τις οποίες έχει προωθήσει το ίδιο το Ταμείο.

Οπως, όμως, σχολιάζουν οικονομολόγοι επικριτές του ΔΝΤ, υπάρχει χάσμα ανάμεσα στα όσα υποστηρίζουν οι ερευνητές του Ταμείου και τα προγράμματα που προωθεί το ίδιο το Ταμείο και τα οποία αποφασίζονται από άλλα κλιμάκιά του. Εν προκειμένω, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ που συνέταξαν το εν λόγω άρθρο εξετάζουν ειδικότερα δύο επιμέρους στοιχεία της λεγόμενης νεοφιλελεύθερης ατζέντας: την απελευθέρωση στις κινήσεις κεφαλαίων και τη δημοσιονομική πειθαρχία, την κοινώς γνωστή ως λιτότητα.

Μολονότι επισημαίνουν πως υπάρχουν πολλά θετικά στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα, υπογραμμίζουν πως «πολλές πλευρές της δεν έχουν εφαρμοσθεί και αποδώσει όπως περιμέναμε». Αναγνωρίζουν, επίσης, πως η έρευνά τους οδήγησε σε ορισμένα «ανησυχητικά συμπεράσματα», όπως το ότι ορισμένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν προκαλέσει αύξηση της ανισότητας και έχουν υπονομεύσει την ανάπτυξη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Τζόναθαν Οστρι, αναπληρωτής διευθυντής του ερευνητικού τμήματος του Ταμείου και κυριότερος συντάκτης της έκθεσης, τόνισε πως πρόθεσή του δεν είναι να επιτεθεί «στο σύνολο της νεοφιλελεύθερης ατζέντας», αλλά ότι ευελπιστεί πως προλειαίνει το έδαφος για μια ευρύτερη επανεξέταση του «νεοφιλελευθερισμού». Προσέθεσε, άλλωστε, ότι «πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ακριβώς το ίδιο, ότι βασικά ορισμένες πλευρές της νεοφιλελεύθερης ατζέντας μάλλον πρέπει να επανεξετασθούν». Τόνισε, άλλωστε, πως η κρίση μάς δίδαξε ότι ο τρόπος που σκεφτόμασταν «δεν μπορεί να είναι σωστός». Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως το άρθρο που συνέταξε με συναδέλφους του δεν αντικατοπτρίζει την κυρίαρχη αντίληψη στο ΔΝΤ. Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times παραθέτει το σχόλιο του Τούρκου οικονομολόγου και καθηγητή στο Χάρβαρντ, Ντάνι Ροντρίκ, που μονίμως αμφισβητεί τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης και εκφράζει ικανοποίηση για την αλλαγή τόνου από πλευράς του ΔΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή