Φτωχότεροι από τους Βούλγαρους οι Αργεντίνοι

Φτωχότεροι από τους Βούλγαρους οι Αργεντίνοι

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φτωχότεροι από Κινέζους, Βούλγαρους, Αζέρους, Λευκορώσους, Τουρκμένιους, Μεξικανούς, Μαλαισιανούς, αλλά ακόμη και από τους κατοίκους της αφρικανικής Γκαμπόν και τους γείτονές τους στη Βραζιλία είναι πλέον Αργεντίνοι. Μια τέτοια εικόνα αναμένεται να προκύψει από τα στοιχεία που θα δώσει στη δημοσιότητα τον Ιούνιο η στατιστική υπηρεσία της Αργεντινής Indec, έπειτα από επανεξέταση όσων στοιχείων προέκυψαν στη διάρκεια της θητείας της πρώην προέδρου Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ.

Σύμφωνα, άλλωστε, με κοινή έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου του Μπουένος Αϊρες, προκύπτει ότι είναι μεγάλη η διαφορά ανάμεσα στα πραγματικά στοιχεία και στα εξιδανικευμένα ή, για την ακρίβεια, παραποιημένα στοιχεία που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση Φερνάντες ντε Κίρχνερ. Πρόκειται για την έρευνα με τίτλο «Arklems+Land», στην οποία επικεφαλής ήταν ο Αριελ Κόρεμπεργκ, σύμβουλος του νέου προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι. Μεταξύ άλλων, τα πορίσματά της φέρουν το ΑΕΠ του περασμένου έτους να είναι κατά 12,5% μικρότερο από τα επίσημα στοιχεία τα οποία είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά το 2014, η ομάδα οικονομολόγων του κ. Κόρεμπεργκ που εξεπόνησε τη μελέτη Arklems υπολογίζει πως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν μόλις 7.399 δολάρια, σημαντικά μικρότερο από τις 12.510 δολάρια που εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα, βάσει, όμως, των επίσημων στοιχείων που της είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Στην περίπτωση όπου οι υπολογισμοί της είναι ακριβείς, το 2014 το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στην Αργεντινή ήταν κατά 40,9% μικρότερο από αυτό που υποστήριζε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αν αυτό αληθεύει, σημαίνει ότι η Αργεντινή, που στις αρχές του 20ού αιώνα ήταν μία από τους πλουσιότερες χώρες του κόσμου, πέφτει στην 78η θέση από την 56η θέση στην κατάταξη των οικονομιών. Οπως σχολιάζει και σχετικό ρεπορτάζ των Financial Τimes, το σημαντικό συμπέρασμα από αυτές τις διαψεύσεις και τους νέους υπολογισμούς είναι πως οι Αργεντίνοι είναι σήμερα φτωχότεροι από όσο ήταν το 1998, προτού η χώρα τους βυθιστεί στην ύφεση που την οδήγησε στη στάση πληρωμών το 2001.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή