Υποβάθμιση της Βρετανίας από την S&P

Υποβάθμιση της Βρετανίας από την S&P

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό χτύπημα δέχθηκε από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P η Βρετανία, την ώρα που προσπαθούσε να διαβεβαιώσει τις αγορές και τη διεθνή κοινότητα για την ισχύ της οικονομίας της. Η S&P υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε αρνητικές τις προοπτικές της, όπως και η Moody’s την Παρασκευή. Βέβαια, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν είχε αποπειραθεί να κατευνάσει όσους ανησυχούν, αλλά δεν το κατόρθωσε. «Η βρετανική οικονομία είναι επαρκώς ρωμαλέα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την πρόκληση, που αντιμετωπίζει σήμερα, ενώ συντονίζουμε τις ενέργειές μας με την Τράπεζα της Αγγλίας και άλλες μεγάλες οικονομίες προς την κατεύθυνση αυτή», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Το ατελέσφορο των προσπαθειών του αποτυπώνεται στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, όπου χθες επικρατούσε διάχυτη αβεβαιότητα και αστάθεια δεύτερη ημέρα διαδοχικά λόγω της απόφασης των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση (Brexit) – απόφαση, η οποία κατέλαβε τους πάντες εξαπίνης. Πολιτικοί αξιωματούχοι σε όλον τον κόσμο διατύπωσαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις του Brexit, όπως ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου και ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ. Ταυτόχρονα, εξέφρασαν την ελπίδα να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την επίσημη έξοδό της από την Ε.Ε., ώστε να αμβλυνθεί το κλίμα αυτό.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο παρομοίασε το μετά το Brexit χάος με αυτό που ακολούθησε τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Ειδικότερα, ο κ. Λιου διευκρίνισε ότι «αυτήν τη στιγμή, έχοντας την κρίση του 2008 πίσω μας, διαπιστώνουμε πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν ρευστότητα επαρκή να διαχειριστούν τις επιπτώσεις του Brexit, ενώ η αμερικανική οικονομία είναι ανθεκτική – ωστόσο, δεν είναι αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο». Ανάλογη ήταν και η εκτίμηση του Κινέζου πρωθυπουργού για την εντεινόμενη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, προσθέτοντας ότι «η Κίνα προσβλέπει σε μία ενωμένη και σταθερή Ε.Ε. και μία ευημερούσα Βρετανία».

Καθίζηση

Η στερλίνα εξακολούθησε την καθοδική της πορεία προς το δολάριο, αγγίζοντας προς στιγμήν τα επίπεδα ναδίρ των τελευταίων 31 ετών στα 1,310 δολάρια, ενώ εξασθένησε και το ευρώ προς το δολάριο.Πτωτικά κινήθηκαν και τα διεθνή χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ με τις σοβαρότερες απώλειες να τις εμφανίζουν οι τράπεζες. Ο ΜSCI, ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τα μεγαλύτερα διεθνή χρηματιστήρια, υποχώρησε 2%. Ο κλαδικός δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών είχε απώλειες της τάξεως του σχεδόν 9%, τις μεγαλύτερες σε διάστημα επτά ετών χθες, με τις βρετανικές RBS και Barclays να έχουν πτώση 16% και 18% αντίστοιχα. Απώλειες είχαν και οι αμερικανικές τράπεζες, όπως η JP Morgan και η Bank of America, οι οποίες, πριν από το κλείσιμο της Γουόλ Στριτ, είχαν πτώση 3,3% και 5,3% αντιστοίχως.

Στη ομολογιακή αγορά απώλειες εμφάνισαν οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων, καθώς και των γερμανικών και των αμερικανικών. Η απόδοση των δεκαετών βρετανικών ομολόγων υποχώρησε κάτω του 1% πρώτη φορά στην ιστορία, επειδή οι επενδυτές στοιχηματίζουν πως η ψήφος για έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα υποχρεώσει την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, ώστε να σταθεροποιήσει την οικονομία. Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας υποχώρησε στο -0,11%, αν και διατηρήθηκε σε επίπεδα υψηλότερα από τα αντίστοιχα της Παρασκευής στο – 0,17%. Στην περίπτωση των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων η απόδοση εξασθένησε σχεδόν 11 μονάδες βάσης σε επίπεδα κάτω του 1,47%.

Πολλοί οικονομολόγοι έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την οικονομία της χώρας, με την Goldman Sachs να προβλέπει ήπια ύφεση σε ορίζοντα δωδεκαμήνου.«Παρατηρείται μία κρίση εμπιστοσύνης στις αγορές», δήλωσε ο Τοντ Μόργκαν, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Bekl Air Advisors στο Λος Αντζελες. «Ωστόσο, υπάρχει άφθονο ρευστό διαθέσιμο, τα επιτόκια είναι χαμηλά, οπότε ο κόσμος θα επιβιώσει». Τέλος, η ενίσχυση του δολαρίου επηρέασε χθες δυσμενώς το πετρέλαιο. Στο Λονδίνο το Brent είχε απώλειες άνω του 2% στα 47,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό Νέας Υόρκης στην αμερικανική αγορά υποχώρησε 1,12% στα 46,52 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, ο οποίος θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αστάθειας, παρουσίασε άνοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή