Προειδοποίηση Σόιμπλε προς Πορτογαλία

Προειδοποίηση Σόιμπλε προς Πορτογαλία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα μέτρα ενδεχομένως θα χρειασθεί να λάβει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης της οικονομίας της, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από την Πορτογαλία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ειδάλλως, εάν αιτηθεί νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, οι όροι του θα είναι επαχθείς. Η παρέμβαση του Γερμανού αξιωματούχου έχει να κάνει με τις θέσεις της αριστερής κυβέρνησης της Πορτογαλίας για ανατροπή των πολιτικών λιτότητας των προκατόχων της.

Αξίζει να αναφερθεί πως το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της πορτογαλικής οικονομίας φέτος σε μόλις 1%, εν συγκρίσει με το 1,4% των προηγούμενων εκτιμήσεών του. Υπό το πρίσμα αυτό και με αφορμή την ολοκλήρωση της τέταρτης αποστολής του για την παρακολούθηση της πορείας της χώρας στη μετά το μνημόνιο εποχή, το ΔΝΤ υπογράμμισε πως ίσως ενδείκνυνται πρόσθετα μέτρα ελέγχου των δαπανών. Η χώρα, όπως επισημαίνεται στην σχετική έκθεση του οργανισμού, διατρέχει τον κίνδυνο να μην επιτύχει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,2% του ΑΕΠ το τρέχον έτος από το 4,4% το 2015, λόγω λιγότερων εσόδων σε συνθήκες αργής ανάπτυξης. «Εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα, προβλέπεται έλλειμμα κοντά στο 3% του ΑΕΠ», ανέφεραν τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας δήλωσε ότι «λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τα ζητήματα που τέθηκαν από το ΔΝΤ, αλλά θα εμμείνει στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στην Πορτογαλία να ελαττώσει το έλλειμμα κάτω από το ευρωπαϊκό όριο του 3%».

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της Ε.Ε., ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε πως «η Ισπανία και η Πορτογαλία διατρέχουν τον κίνδυνο να μην επιτύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους τους για μείωση των ελλειμμάτων τους και να τους επιβληθούν κυρώσεις». Εν κατακλείδι, πάντως, ο κ. Ρέντσι διευκρίνισε πως συμφωνεί με τη Μαδρίτη και τη Λισσαβώνα που αντιτίθενται στις κυρώσεις, οι οποίες εκτιμά «ότι αντιβαίνουν στην κοινή λογική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή