Κλίμα σταθεροποίησης στις αγορές, νέες πιέσεις στη στερλίνα

Κλίμα σταθεροποίησης στις αγορές, νέες πιέσεις στη στερλίνα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλίμα σταθεροποίησης επικράτησε στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις της εβδομάδας που διανύσαμε μετά τις βίαιες κινήσεις των πρώτων ημερών, στον απόηχο του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία στις 23 Ιουνίου για έξοδο από την Ε.Ε. Η εκτίμηση των επενδυτών ότι οι κύριες κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν χαλαρή νομισματική πολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις από το Brexit, συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση του κλίματος.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας (BoE) ανακοίνωσε ότι, λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών της οικονομίας, η Τράπεζα θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το καλοκαίρι. Παράλληλα, η Fed αναμένεται ότι θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο μια δεύτερη αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του Brexit. Παράλληλα, η ΕΚΤ αναμένεται ότι, αργά ή γρήγορα, θα προχωρήσει σε εφαρμογή περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης, με δημοσιεύματα στον Τύπο να υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να χαλαρώσει τους όρους επιλεξιμότητας κυβερνητικών ομολόγων που αποτελούν αντικείμενο αγορών του QE προγράμματος. Επίσης, οι διαβεβαιώσεις των τεσσάρων κύριων κεντρικών τραπεζών (ECB, Fed, BoE, BoJ) ότι είναι έτοιμες να διοχετεύσουν στην αγορά την απαραίτητη ρευστότητα προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος, επηρέασε θετικά το επενδυτικό κλίμα των τελευταίων ημερών. Χαρακτηριστικά, τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης την Παρασκευή, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης FTSΕ300 κατέγραφε συνολικά εβδομαδιαία κέρδη περίπου 3%, παραμένοντας όμως σχεδόν 4% χαμηλότερα από το κλείσιμο της 23ης Ιουνίου, δηλαδή μια ημέρα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Στις αγορές συναλλάγματος, η στερλίνα δέχθηκε νέες πιέσεις στο τέλος της εβδομάδας μετά τις δηλώσεις του διοικητή της BoE για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Η ισοτιμία ευρώ-στερλίνας κατέγραψε υψηλό 2,5 ετών 0,8280, ενώ η ισοτιμία στερλίνας-δολ., έπειτα από προσωρινή ενίσχυση σε επίπεδα κοντά στο 1,3565 στις αρχές της εβδομάδας, βρέθηκε εκ νέου σε πτωτική πορεία πλησιάζοντας το πρόσφατο χαμηλό 30 ετών, 1,3120. Η ισοτιμία ευρώ-δολ. διαπραγματευόταν στην περιοχή του 1,1100 την Παρασκευή. Η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται στις εξελίξεις σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο στην Ευρωζώνη, κυρίως ενόψει προγραμματισμένων βουλευτικών εκλογών σε αρκετές χώρες το 2017, οι οποίες θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό την πορεία του ευρώ τις επόμενες εβδομάδες.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή