Σε υψηλό εξαμήνου η μεταποίηση στην Ευρωζώνη

Σε υψηλό εξαμήνου η μεταποίηση στην Ευρωζώνη

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας καλός μήνας για την Ευρωζώνη και τον μεταποιητικό της τομέα ήταν ο Ιούνιος, καθώς η δραστηριότητα στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες επιταχύνθηκε στον υψηλότερο ρυθμό του έτους. Οπως επισημαίνει το Reuters, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προσέφεραν εκπτώσεις, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι νέες παραγγελίες και η παραγωγή. Οικονομικοί αναλυτές όπως ο Χάουαρντ Αρτσερ της IHS Global Insight, επισημαίνουν την ανησυχία των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Ευρωζώνης για το ενδεχόμενο να καμφθεί η ζήτηση τόσο στις εγχώριες αγορές τους όσο και στις αγορές του εξωτερικού εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικράτησε μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία.

Ειδικότερα, τα στοιχεία για τη μεταποίηση φέρουν την ισπανική οικονομία να οδεύει προς ανάκαμψη χάρη στην αύξηση που σημειώνει η βιομηχανική παραγωγή, μολονότι η Ισπανία βρίσκεται εδώ και έξι μήνες καθηλωμένη στο πολιτικό αδιέξοδο που συνεχίζεται και μετά τις εκλογές της Κυριακής. Σύμφωνα, όμως, με τα ίδια στοιχεία, η πολιτική αβεβαιότητα ανακόπτει ώς ένα βαθμό την ανοδική της πορεία. Τον Ιούνιο η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα επιταχύνθηκε, αλλά η πολιτική αβεβαιότητα φαίνεται πως αρχίζει να πλήττει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Markit, η οικονομική δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης αυξήθηκε στις 52,2 μονάδες τον Ιούνιο, σημειώνοντας επιτάχυνση σε σύγκριση με τον Μάιο. Παράλληλα, όμως, κατέγραψε και τον 31ο συναπτό μήνα που ο δείκτης παραμένει σε επίπεδα άνω του 50, δηλαδή σε πορεία ανάπτυξης. Τον ίδιο μήνα, άλλωστε, τα στοιχεία της Markit φέρουν τις ισπανικές επιχειρήσεις να έχουν αυξήσει τις προσλήψεις.

Σύμφωνα με τον Αντριου Χόκερ, επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων της Markit, «φαίνεται απίθανο να εξακολουθήσει η παραγωγή να αυξάνεται με τον σημερινό ρυθμό, ενώ οι επιχειρήσεις θα αγωνιούν να δουν τη ζήτηση να αυξάνεται κυρίως από εγχώριες πηγές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή