Κίνδυνος ύφεσης στην Ιταλία

Κίνδυνος ύφεσης στην Ιταλία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Ιταλίας θα διολισθήσει σε ύφεση αν στο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου απορρίψουν οι Ιταλοί ψηφοφόροι τις προτάσεις του πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι (φωτ.), για τη συνταγματική αναθεώρηση. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες η ένωση βιομηχάνων της Ιταλίας, Confindustria, που παράλληλα υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας το τρέχον έτος και το επόμενο, επισημαίνοντας πως η αποχώρηση της Βρετανίας θα έχει βαρύτατες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Ειδικότερα, η Confidustria εκτιμά πως αν απορριφθούν οι προτάσεις του Ρέντσι για μείωση των εξουσιών της Γερουσίας, μετατροπή της σε μη εκλεγμένο σώμα και συρρίκνωση της αυτονομίας των περιφερειών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, το ΑΕΠ της Ιταλίας θα συρρικνωθεί κατά 0,7% το 2017 και κατά 1,2% το 2018. Πέραν, όμως, του ιταλικού δημοψηφίσματος, η Confindustria διαβλέπει επιπτώσεις για την ιταλική οικονομία από το δημοψήφισμα στη Βρετανία: υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2016 στο 0,8% από την προηγούμενη εκτίμηση του Δεκεμβρίου για ανάπτυξη 1,4% ενώ σε ό,τι αφορά το 2017 την υποβάθμισαν στο 0,6% από την προηγούμενη για 1,3%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Confidustria, οι επιπτώσεις από το δημοψήφισμα της Βρετανίας θα είναι μια μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της Ιταλίας κατά μόλις 0,1% φέτος αλλά κατά 0,5% το επόμενο έτος.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική εικόνα της Ιταλίας, η Confidustria προβλέπει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φτάσει φέτος στο 2,5% και όχι 2,3% όπως ανέφερε στην προηγούμενη πρόβλεψή της και το 2017 θα φτάσει το 2,3% και όχι το 1,7% όπως ανέφερε στην προηγούμενη πρόβλεψη. Προεξοφλεί, άλλωστε, πως το χρέος της Ιταλίας θα εξακολουθήσει να αυξάνεται και από το 132,6% στο οποίο είχε φτάσει πέρυσι θα ανέλθει φέτος στο 133,4% και στο 134% το 2017. Οι επίσημες προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης μιλούν για ανάπτυξη 1,2% φέτος και 1,4% το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή