Επιβραδύνεται η κινεζική επέλαση

Επιβραδύνεται η κινεζική επέλαση

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα φαινόμενα απατούν. Aν και η Κίνα πρωτοστατεί στο διεθνές πεδίο των εξαγορών, στην πράξη είναι λιγότερες οι συμφωνίες που υλοποιούνται τελικά. Οι προκλήσεις για την ολοκλήρωση εξαγορών και συγχωνεύσεων προέρχονται από διάφορα μέτωπα. Τα ρυθμιστικά εμπόδια στις χώρες όπου διεξάγεται η εξαγορά, οι αντιδράσεις των μετόχων, οι δυσκολίες χρηματοδότησης, οι προσπάθειες του Πεκίνου να σταθεροποιήσει το γουάν με ελέγχους στη μεγάλη εκροή κεφαλαίων και, τελευταία, η αστάθεια στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον που έχει ενταθεί από το δημοψήφισμα για το Brexit, ακυρώνουν στο «παρά πέντε» την ολοκλήρωση μιας εξαγοράς από Κινέζους επενδυτές. Αναλυτές της αγοράς που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg εκτιμούν πως θα υπάρξει πτώση της δραστηριότητας σε εξαγορές και συγχωνεύσεις από κινεζικά κεφάλαια στο β’ εξάμηνο του έτους.

Mέσα στο α’ εξάμηνο του 2016, η Κίνα κατάφερε να ξεπεράσει το περσινό ρεκόρ 120 δισ. δολαρίων σε εξαγορές του εξωτερικού, συνάπτοντας συμφωνίες 148 δισ. δολαρίων. Εντούτοις έχουν ακυρωθεί συναλλαγές 21 δισ. δολαρίων και η ματαίωσή τους συγκρίνεται με τα επίπεδα του α΄ εξαμήνου του 2009, δηλαδή εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο του έτους, ο Ζίλονγκ Γουάνγκ, επικεφαλής εξαγορών και συγχωνεύσεων στην China National Chemical Corp., διαβλέπει πως «οι κινεζικές εταιρείες θα συναντήσουν περισσότερα εμπόδια στη μεταφορά κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση συμφωνιών στο εξωτερικό». Παραδείγματος χάριν, η Qihoo 360 Technology, η οποία κατέχει τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στην Κίνα, συμφώνησε να μεταφέρει σε «δόσεις» κεφάλαια στο εξωτερικό για τη χρηματοδότηση συμφωνίας 9,3 δισ. δολαρίων.

To Πεκίνο δεν προσπαθεί μόνο να διασφαλίσει τη σταθερότητα του γουάν, το οποίο πρόκειται να καταγράψει ετήσιες ζημίες επί τρίτο συναπτό έτος έναντι του δολαρίου, παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας με μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων κατά 800 δισ. δολάρια την τελευταία διετία. Επιπροσθέτως, η Κρατική Διοίκηση Ξένου Συναλλάγματος εξετάζει εξονυχιστικά τις συμφωνίες στο εξωτερικό για να εξακριβώσει εάν συμμορφώνονται με τις στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας. Οι αρχές έχουν, επίσης, μπλοκάρει σχέδια Κινέζων επενδυτών για τη δημόσια εγγραφή ξένων εταιρειών στα χρηματιστήρια της Σενζέν και της Σαγκάης. Νέα μέτρα εξετάζονται από το Πεκίνο για τις αποκαλούμενες ως «δημόσιες εγγραφές από την πίσω πόρτα», όπως αποκάλυψαν πηγές του πρακτορείο Bloomberg τον Μάιο.

Εκτός των εμποδίων από το εσωτερικό της χώρας, οι κινεζικές εταιρείες έχουν τεθεί, επίσης, στο στόχαστρο ευρωπαϊκών και αμερικανικών αρχών, επειδή βάζουν όλο και πιο υψηλούς στόχους στις εξαγορές τους. Προς το παρόν, η ChemChina έχει υποβάλει ξανά την πρόταση εξαγοράς της Syngenta, ύψους 43 δισ. δολαρίων, στην Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων των ΗΠΑ, η οποία έχει τη δικαιοδοσία να μπλοκάρει συναλλαγές εάν διακυβεύεται η εθνική ασφάλεια της χώρας. Εχουν ήδη ματαιωθεί δύο συμφωνίες στις ΗΠΑ με κινεζικές εταιρείες μετά την αρνητική αξιολόγηση της αμερικανικής επιτροπής. Τα εμπόδια αυτά σε ένα ασθενές οικονομικό περιβάλλον, το οποίο αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο από την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ε.Ε., επιφέρουν πλήγμα και στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής. Τα κέρδη από προμήθειες που καταβλήθηκαν από Κινέζους επενδυτές για τη διεκπεραίωση συναλλαγών έφθασαν στο ρεκόρ των 230 εκατ. δολαρίων το α΄ εξάμηνο του έτους. Το Brexit αναμένεται να περιορίσει το κύμα εξαγορών από την Κίνα, διότι το Σίτι του Λονδίνου λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια σαν πλατφόρμα για την αποπεράτωση συναλλαγών. «Υπάρχει ακόμη δυναμική, αλλά οι επόμενες συμφωνίες θα είναι δυσκολότερες», σχολιάζει ο Κρίστοφερ Σούα, επικεφαλής του τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων της Credit Suisse στην Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή