Παραμένει ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο ο χρυσός

Παραμένει ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο ο χρυσός

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χρυσός παραμένει δελεαστική επιλογή ως ασφαλές καταφύγιο επενδυτών σε καιρούς ταραγμένους. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι το τελευταίο εξάμηνο οι τοποθετήσεις σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) συνδεδεμένα με τον χρυσό αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 500 μετρικούς τόνους.

Οι παράγοντες οι οποίοι επηρέασαν τις επιλογές της αγοράς είναι γεωπολιτικοί και οικονομικοί: οι εξελίξεις στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η πιθανότητα να μην προχωρήσει στο άμεσο μέλλον σε αύξηση επιτοκίων η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Από τις αρχές της χρονιάς και μέχρι σήμερα οι τοποθετήσεις σε χρυσό αυξήθηκαν από τους 1.458,1 στους 1.959,1 μετρικούς τόνους. Ειδικά την προηγούμενη εβδομάδα και μετά το Brexit, οι τοποθετήσεις σε ETF ενισχύθηκαν κατά 37 τόνους. Το τελευταίο εξάμηνο η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει σημειώσει αύξηση 27%. Τον προηγούμενο μήνα, ειδικότερα, η τιμή του εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα διετίας και πλέον, ενόσω οι επενδυτές επεξεργάζονταν τις επιπτώσεις του Βrexit.

Η εξέλιξη αυτή συνδυάστηκε με τη στάση της Fed, η οποία δείχνει αυτοσυγκράτηση έναντι της προοπτικής αύξησης του κόστους δανεισμού, καθώς και με τα αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Αναλυτές και τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Goldman Sachs, αναθεώρησαν επί τα βελτίω τις προβλέψεις τους για τον χρυσό μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ενώ, την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των δεκαετών και τριακονταετών ομολόγων των ΗΠΑ άγγιξαν επίπεδα ναδίρ. «Συνολικά μιλώντας, το περιβάλλον των χαμηλών αποδόσεων και η εντεινόμενη αστάθεια των διεθνών κεφαλαιαγορών λόγω μιας σειράς γεωπολιτικών εξελίξεων έχει ενισχύσει την ελκυστικότητα του χρυσού, ο οποίος επέχει θέση ασφαλούς καταφυγίου σε τέτοιες συνθήκες», επισημαίνει, τέλος, η Βιβιάλ Λάι, οικονομολόγος της National Australia Bank. Οι τοποθετήσεις σε ΕΤF συνδεδεμένα με χρυσό ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2012 στους 2.632,5 μετρικούς τόνους, όταν οι κεντρικές τράπεζες προωθούσαν μέτρα για την τόνωση της διεθνούς οικονομίας λόγω κρίσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή