ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυρώσεις κατά Πορτογαλίας και Ισπανίας για τα ελλείμματα

kyroseis-kata-portogalias-kai-ispanias-gia-ta-elleimmata-2142243

Στην τελική διαδικασία επιβολής οικονομικών ευρω-κυρώσεων εισέρχονται Ισπανία και Πορτογαλία, για το υπερβολικά υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμά τους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει μέσα στις επόμενες 20 ημέρες τις προτάσεις της για ποινές, αφού επικύρωσαν την εκτίμηση ότι οι δύο ιβηρικές χώρες δεν θα πετύχουν το στόχο για μείωση του ελλείμματος τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέσα στις προθεσμίες που είχαν συμφωνηθεί.

Οι υπουργοί επισημαίνουν μάλιστα ότι η «δημοσιονομική προσπάθεια» τόσο της Μαδρίτης όσο και της Λισσαβόνας για την επίτευξη των στόχων ήταν «σημαντικά μικρότερη» σε σχέση με τις συστάσεις των Βρυξελλών.

Η Κομισιόν μπορεί πλέον να προτείνει πρόστιμα που θα ισοδυναμούν έως και με το 0,2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας. Ισπανία και Πορτογαλία μπορούν εντός 10 ημερών να καταθέσουν αιτιολογημένες εκθέσεις με τις οποίες θα ζητούν μείωση των ποινών.

Πέραν των προστίμων, η Κομισιόν μπορεί να «παγώσει» κάποια ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για τις δύο ιβηρικές χώρες για το επόμενο έτος.

Το ζήτημα ωστόσο είναι πολιτικά ευαίσθητο για τις Βρυξέλλες, με δεδομένο ότι καλούνται να τιμωρήσει δύο χώρες που έχουν πετύχει μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια.

Με αυτά τα δεδομένα, τα πρόστιμα που θα προταθούν μπορεί να είναι συμβολικού μεγέθους, ή και να αποσυρθούν στη συνέχεια.

Ισπανική πρόταση

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος ανακοίνωσε σήμερα πως η Μαδρίτη θα προτείνει μια άνοδο της φορολογίας των εταιρειών για να μειωθεί ήδη από το 2017 το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ και να αποφύγει κυρώσεις της ΕΕ για δημοσιονομική παρέκκλιση.

«Θα προτείνουμε ένα μέτρο στη φορολόγηση των εταιρειών (…) ένα ισχυρό μέτρο", που θα αποφέρει 6 δισ». ευρώ, δήλωσε ο ντε Γκίντος σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες

Πορτογαλία

Θα ήταν «αδικαιολόγητο και αντιπαραγωγικό να επιβληθεί η παραμικρή κύρωση στην Πορτογαλία», δήλωσε σήμερα ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, αντιδρώντας στην απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να δώσουν το πράσινο φως για να αρχίσει η διαδικασία επιβολής κυρώσεων για δημοσιονομική παρέκκλιση σε βάρος της Λισαβόνας και της Μαδρίτης.

Όλη αυτή η διαδικασία κινείται σε λάθος κατεύθυνση, πρόσθεσε ο πορτογάλος σοσιαλιστής πρωθυπουργός μιλώντας στον Τύπο στη Λισαβόνα, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα επαναφέρει φέτος το δημόσιο έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ (σ.σ. το όριο που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε.) «χωρίς να προσφύγει σε ένα σχέδιο Β ή σε έκτακτα μέτρα» για την επίτευξη της δημοσιονομικής της προσαρμογής.