ΔΝΤ: Μείωση ανάπτυξης, αύξηση κινδύνων

ΔΝΤ: Μείωση ανάπτυξης, αύξηση κινδύνων

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκτός από την προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2016-17, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τονίζει στην έκθεση του Ιουλίου πως το Brexit έχει προκαλέσει «σημαντική» αύξηση της πολιτικής, οικονομικής και θεσμικής αβεβαιότητας. Ελλοχεύουν κίνδυνοι, ειδικότερα για τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, δεδομένων και των προβλημάτων που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί στον τραπεζικό κλάδο. Το σκηνικό στην παγκόσμια οικονομία διαφαίνεται ρευστό, με πιθανούς κινδύνους που δεν μπορούν ακόμη να αποτιμηθούν απόλυτα.

«Το Brexit έχει αποσυντονίσει το σύστημα», δήλωσε ο Μορίς Ομπστφελντ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. Μία ημέρα πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου, το ΔΝΤ προσανατολιζόταν σε μια προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για ανάπτυξη. Μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οικονομία δέχεται τη μεγαλύτερη προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για ανάπτυξη. Φέτος, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί κατά 1,7%, δηλαδή 0,2% χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του Απριλίου. Το 2017, η βρετανική οικονομία θα επεκταθεί κατά 1,3%, με αντίστοιχη μείωση των εκτιμήσεων κατά 0,9%. Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται φέτος να κυμανθεί σε 3,1% και 3,4% το 2017, δηλαδή κατά 0,1% πιο κάτω από τις εκτιμήσεις του Απριλίου.

Στάσιμη η Ευρωζώνη

Στην περίπτωση της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ θεωρεί πως η ανάπτυξη θα είναι κατά 0,1% ισχυρότερη το 2016, αλλά προσάρμοσε χαμηλότερα τις προβλέψεις για το 2017, κατά 0,2%. Τα μακροχρόνια προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης συνεχίζουν να αποτελούν κίνδυνο για περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Το ΔΝΤ σύστησε στην Ε.Ε. και στη Βρετανία να αποφύγουν την αύξηση των εμποδίων στις μεταξύ τους οικονομικές σχέσεις και να αναχαιτισθούν οι τυχόν αλυσιδωτές επιπτώσεις στις αγορές από τις διαπραγματεύσεις του «διαζυγίου» τους. Προειδοποίησε πως «περισσότερες αρνητικές εξελίξεις είναι πιθανές».

Λαμβανομένης υπ’ όψιν της αβεβαιότητας για τις εξελίξεις του Brexit, το ΔΝΤ παρουσιάζει δύο σενάρια που θα μπορούσαν να μειώσουν τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης κάτω από το 3% από το 3,1% που υπολογίζεται για το 2016 και το 3,4% για το 2017. Στο πρώτο σενάριο, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι χειρότερες και η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει δεχτεί μεγαλύτερο πλήγμα στη Βρετανία και στον υπόλοιπο κόσμο μέχρι το α΄ εξάμηνο του 2017. Ενα μέρος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μεταφέρεται σταδιακά από τη Βρετανία στην Ευρωζώνη, με συνέπεια την περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2016-17. Στο δεύτερο σενάριο, οι εμπορικές σχέσεις Βρετανίας και Ε.Ε. διαμορφώνονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και οι πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είναι μεγαλύτερες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Προειδοποίηση από την BoE

Η απόφαση των Βρετανών έχει δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά κατοικίας, αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού, ενώ πιθανοί αγοραστές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν «κοινή λογική» στις αγορές τους, προειδοποίησε η Τράπεζα της Αγγλίας. «Συστήνουμε στον κόσμο να είναι προσεκτικός», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ. Σύμφωνα με έρευνα της Societe Generale που δημοσιεύτηκε από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, οι τιμές των ακινήτων μπορεί να υποχωρήσουν στο Λονδίνο πάνω από 30%. Παράλληλα, η Kομισιόν προειδοποίησε χθες, στην πρώτη αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων από το Brexit, πως είναι πολύ πιθανό να βρεθεί η βρετανική οικονομία σε ύφεση. Η Βρετανία αναμένεται να υποστεί «σημαντική επιβράδυνση», που θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη στο 1,1% το 2017 αντί του 1,9% που είχε εκτιμηθεί αρχικά. Στην Ευρωζώνη, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται από την Κομισιόν πως θα διαμορφωθεί στο 1,5% με 1,6% το 2016 και θα υποχωρήσει στο 1,3% με 1,5% μέσα στο 2017. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μαΐου προβλεπόταν ρυθμός ανάπτυξης 1,6% για το 2016 και 1,8% για το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή