Η τουρκική κεντρική τράπεζα προσπαθεί να στηρίξει τη λίρα

Η τουρκική κεντρική τράπεζα προσπαθεί να στηρίξει τη λίρα

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής στην Τουρκία ανέκοψε την ταχύτητα με την οποία η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μειώνει τα επιτόκια. Συνεκτιμώντας πως εξαιτίας της αναταραχής είχαν προκληθεί μαζικές πωλήσεις σε κρατικά ομόλογα και σε λίρα, η Τράπεζα μείωσε το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού οvernight 25 μονάδες βάσης, ενώ στις προηγηθείσες τρεις συνεδριάσεις της είχε κάνει μειώσεις της τάξης των 50 μ.β. Ωστόσο, η χθεσινή μείωση εναρμονίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών. Τα εβδομαδιαία επιτόκια επαναγοράς και τα επιτόκια δανεισμού overnight διαμορφώθηκαν στο 7,5% και στο 7,25% αντιστοίχως.

Η Νομισματική Επιτροπή Πολιτικής υπό τον διοικητή της Τράπεζας, Μουράτ Τσετίνκαγια, επέλεξε ένα συγκρατημένο βήμα, εξαιτίας της αβεβαιότητας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Επικαλούμενοι τον υψηλό πολιτικό κίνδυνο ως απότοκο του στρατιωτικού πραξικοπήματος, οικονομολόγοι και αναλυτές αναθεώρησαν τις προβλέψεις από 50 σε 25 μονάδες βάση για την περικοπή των επιτοκίων. «Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας ενίσχυσε την αξιοπιστία της, επειδή αποδείχθηκε πως ήταν σε αντιστοίχιση με τις προβλέψεις της αγοράς», υπογράμμισε ο Μπόρα Ταμέρ Γιλμάζ, οικονομολόγος του επενδυτικού οίκου Ziraat Invest στην Κωνσταντινούπολη. «Σήμερα το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εκφράζεται διαφορετικά, υιοθετώντας συγκρατημένη στάση και μειώνοντας το επιτόκιο 25 μονάδες βάσης». Μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος η λίρα καταβαραθρώθηκε, αλλά ανέκτησε έδαφος. Τα ομόλογα υποχώρησαν και το κόστος ασφάλισης του δημοσίου χρέους εκτινάχθηκε. Η Κεντρική Τράπεζα δεσμεύθηκε για απεριόριστη ρευστότητα στις τράπεζες και στήριξη του νομίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή