Δεν αξιοποιούνται επαρκώς οι εργαζόμενοι της «χρυσής ηλικίας»

Δεν αξιοποιούνται επαρκώς οι εργαζόμενοι της «χρυσής ηλικίας»

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της PwC, οι χώρες του ΟΟΣΑ θα μπορούσαν να αυξήσουν το συνολικό τους ΑΕΠ κατά 2,6 τρισ. δολάρια, εάν το ποσοστό απασχόλησης των εργαζομένων άνω των 55 ετών ήταν ίδιο με αυτό που ισχύει στη Σουηδία, την ευρωπαϊκή χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση του δείκτη από το 2003, εν μέρει λόγω της μείωσης της απασχόλησης των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων.

Ο Δείκτης Χρυσής Ηλικίας αξιολογεί κατά πόσον τα κράτη αξιοποιούν την οικονομική δύναμη των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων. Η πιθανή αύξηση του ΑΕΠ διαφοροποιείται σημαντικά μεταξύ των χωρών, από 1% στη Νορβηγία σε περίπου 19% στην Ελλάδα. Ακόμη και οι χώρες που έχουν μείνει πίσω σε σχέση με τον δείκτη θα μπορούσαν να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό, όπως, για παράδειγμα, το Βέλγιο (15%) και η Σλοβενία (14%). Δεδομένου του μεγέθους τους, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν το μεγαλύτερο απόλυτο όφελος, ύψους 0,5 τρισ. δολαρίων (περίπου 3% του ΑΕΠ). Το Ισραήλ, η Γερμανία και η Νέα Ζηλανδία έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη βελτίωση από το 2003, κυρίως λόγω της αύξησης του ποσοστού απασχόλησης στους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζομένους και ιδιαίτερα στο ηλιακό γκρουπ 65-69.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή