Αποδόσεις

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Εβδομαδιαία πτώση 2,45% παρουσίασε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, φθάνοντας τα 44,82 δολ. το βαρέλι την Παρασκευή. Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ διαμορφώθηκε χθες στα 46,25 δολ. το βαρέλι από τα 46,96 δολ. τη Δευτέρα. Παρά την προσαρμογή της παραγωγής στις ΗΠΑ σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω της υπερπροσφοράς «μαύρου» χρυσού στις διεθνείς αγορές, οι τιμές διολίσθησαν αυτήν την εβδομάδα, επειδή τα αποθέματα αντί να μειωθούν παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Γι’ αυτήν την εποχή του έτους, τα αμερικανικά αποθέματα στο αργό πετρέλαιο έφθασαν σε 519,5 εκατ. βαρέλια που είναι ρεκόρ. Υψηλά παραμένουν, επίσης, τα αποθέματα των πετρελαϊκών προϊόντων στην Ευρώπη και την Ασία. Ειδικότερα, τα αποθέματα βενζίνης στα λιμάνια Αμστερνταμ, Ρότερνταμ και Αμβέρσας βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Με πτώση έκλεισε ο χρυσός

Oι επενδυτές του χρυσού εξαργύρωσαν την Παρασκευή κέρδη από την άνοδο της τιμής κατά 1,2% στα 1.330 δολάρια την ουγγιά την προηγούμενη ημέρα. Χθες, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησε στα 1.325 δολάρια την ουγγιά με εβδομαδιαίες απώλειες 0,915%. Κίνητρο για να ρευστοποιήσουν οι επενδυτές τα κέρδη τους έδωσαν εκτιμήσεις που θέλουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μη βιάζεται σε μια αύξηση των επιτοκίων. Μήνυμα για τη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής πέρασε, παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, αυτήν την εβδομάδα, δημιουργώντας και προσδοκίες για νέα μέτρα στήριξης λόγω της «υψηλής αβεβαιότητας» στην οικονομική προοπτική της Ευρωζώνης. Η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για μια επιδείνωση του οικονομικού κλίματος από απρόβλεπτες πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις. Με τις κεντρικές τράπεζες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να στηρίξουν την ανάπτυξη, «η πτώση της τιμής του χρυσού αντανακλά μια βελτίωση του επενδυτικού κλίματος», σχολιάζει ο Ναέμ Ασλάμ, στρατηγικός αναλυτής στην Think Markets.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα κυριάρχησε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της εγχώριας αγοράς ομολόγων (ΗΔΑΤ). Μικρές διακυμάνσεις κατεγράφησαν στις αποδόσεις και στις τιμές των κρατικών εκδόσεων χρέους στη διάρκεια της προτελευταίας εβδομάδας του Ιουλίου. Πιο συγκεκριμένα, το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) διαμορφώθηκε τη Παρασκευή στις 790 μονάδες βάσης από 783 μονάδες που είχε κλείσει στο ξεκίνημα της εβδομάδας. Το ετήσιο κρατικό ομόλογο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας αποτιμήθηκε στα 96,00 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 7,75%. Το 3ετές κρατικό ομόλογο την Παρασκευή είχε τιμή στα 89,80 λεπτά και απόδοση στο 9,10%. Το 10ετές κρατικό ομόλογο παρουσίασε τιμή 72,00 λεπτά με την απόδοση να ανέρχεται στο 7,90%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή