Φρένο στην Ευρωζώνη, χειρόφρενο στη Γαλλία

Φρένο στην Ευρωζώνη, χειρόφρενο στη Γαλλία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβράδυνση παρουσίασε το β΄ τρίμηνο η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, με το ΑΕΠ να αυξάνεται 0,3% μόλις έναντι του 0,6% το α΄ τρίμηνο. Πρόκειται για την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, η οποία συνάδει με τις προβλέψεις των αναλυτών. Εντούτοις, η επίδοση της Γαλλίας μεμονωμένα ήταν χειρότερη από το αναμενόμενο. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη εντελώς, ενώ αντιθέτως η Ισπανία συνέχισε την ανάκαμψή της. Σημειωτέον, όμως, πως το α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής της Γαλλίας (Ιnsee), η οικονομία της αναπτύχθηκε 0,7%. Ανέμενε δε πως το β΄ τρίμηνο ο ρυθμός θα υποχωρούσε στο 0,3% και οι αναλυτές έδιναν ένα 0,2%.

Ενας από τους βασικούς λόγους είναι η απροθυμία να δαπανήσουν τα νοικοκυριά και να επενδύσουν οι επιχειρήσεις, ενώ και οι μεγάλες απεργίες λόγω της αμφιλεγόμενης εργατικής νομοθεσίας δημιούργησαν προβλήματα στη λειτουργία του οικονομικού μηχανισμού. Ανησυχητικό εξίσου είναι και το ότι η ανεργία τον Ιούνιο ανήλθε στο 0,2%, αλλά το α΄ εξάμηνο μειώθηκαν κατά 58.000 οι άνεργοι. Υπό το πρίσμα αυτό δημιουργούνται ερωτήματα για τη δυναμική της ανάκαμψης της γαλλικής οικονομίας ενόψει των προεδρικών εκλογών σε ορίζοντα μικρότερο των εννέα μηνών. Ο υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, χαρακτήρισε «αποθαρρυντική» την επίδοση του β΄ τριμήνου, αλλά εκτιμά πως δεν θα επηρεάσει δυσμενώς την πρόβλεψη για 1,5% ανάπτυξη φέτος. Στην περίπτωση της Ισπανίας, η ανάκαμψη το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου συνεχίζεται με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,7%, αν και κατά τι λιγότερο από το 0,8% του α΄ τριμήνου. Σε ετήσια βάση, το α΄ τρίμηνο αναπτύχθηκε 3,4% και 3,2% το β΄ τρίμηνο. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η ζωηρή ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας αναμένεται να ανακοπεί τα επόμενα έτη, αν και ο υπ. Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε πως η εκτίμηση για το 2016 είναι βελτιωμένη από το 2,7% προηγουμένως στο 2,9% με τα σημερινά δεδομένα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή