Εκκρεμής η συγχώνευση SABMiller και AB InBev

Εκκρεμής η συγχώνευση SABMiller και AB InBev

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εκκρεμότητα τίθεται η διαδικασία συγχώνευσης των εταιρειών ζυθοποιίας SABMiller (βρετανική) και AB InBev (βελγο-βραζιλιάνικη) λόγω της απόφασης των Βρετανών για έξοδο από την Ε.Ε., η οποία προξένησε εξασθένηση της στερλίνας. Οι μέτοχοι της SABMiller εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους επειδή δεν αποζημιώθηκαν επαρκώς μετά την αποδυνάμωση του νομίσματος από την αγοράστρια εταιρεία. Η AB InBev, σημειωτέον, αρχικά προσέφερε 103,6 δισ. δολάρια για τη βρετανική SABMiller, αλλά μετά τις αντιδράσεις τη βελτίωσε κατά 2,3%. Παράλληλα, διατήρησε την υφιστάμενη δομή της συμφωνίας, η οποία προσφέρει στους δύο μεγαλομετόχους της SABMiller (Altria Group και Bevco) περισσότερα. Αυτό μεταφράζεται στο ότι οι μέτοχοι της τελευταίας θα λάβουν 45 στερλίνες ανά μετοχή σε ρευστό έναντι των 44 στερλινών προηγουμένως, με το συνολικό τίμημα στα 79 δισ. λίρες (103,6 δισ. δολάρια). Επιπροσθέτως, η βελγο-βραζιλιάνικη εταιρεία αύξησε το ρευστό στο πλαίσιο εναλλακτικής προσφοράς σε ρευστό και μετοχές, την οποία κατήρτισε για τους μετόχους Αltria και Bevco. Αλλη μέτοχος τώρα, η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Aberdeen Asset Management θεωρεί την αναθεωρημένη πρόταση πως υποβαθμίζει την αξία της SABMiller και δεν γίνεται αποδεκτή, επειδή υπάρχει μεροληψία στην αντιμετώπιση των επιμέρους μετόχων εκ μέρους της AB InBev.

H Αberdeen, όπως και οι λοιπές εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και μέτοχοι της βρετανικής ζυθοποιίας, Elliott Management και Davidson KempnerCapital Management, ήταν εκείνες οι οποίες έθεσαν το θέμα με τις συνέπειες της υποτιμημένης στερλίνας. Στα μέσα της εβδομάδας, πάντως, οι διευθυντές και οι υπάλληλοι της SABMiller έλαβαν εντολή να διακόψουν τις διαδικασίες σύγκλισης των δύο ομίλων. Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής ζυθοποιίας, Αλαν Καρλ, διεμήνυσε ότι δεν θα υπάρχουν επαφές με την ΑΒ ΙnBev, οι οποίες θα οδηγούν σε συγκεκριμένες κινήσεις και εφαρμογή αποφάσεων. Οι σύμβουλοι της εξαγοράς, όμως, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, θα εξακολουθήσουν να δίνουν κατευθύνσεις στις δύο επιχειρήσεις. Το δε διοικητικό συμβούλιο της SABMiller δεν αποφάσισε να αποστεί από τη συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή