Η απογοητευτική απόφαση της BoJ ενίσχυσε το γιεν

Η απογοητευτική απόφαση της BoJ ενίσχυσε το γιεν

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον των επενδυτών την εβδομάδα που διανύσαμε επικεντρώθηκε στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Συγκεκριμένα, η αρμόδια επιτροπή χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC) αποφάσισε, κατά τη διήμερη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο (fed funds rate) στο εύρος 0,25%-0,50%, όπως ακριβώς αναμενόταν. Συγκριτικά με τη συνεδρίαση του Ιουνίου, οπότε η απόφαση ήταν ομόφωνη μεταξύ των μελών της επιτροπής, στη συνεδρίαση του Ιουλίου η πρόεδρος της Fed στην πολιτεία του Κάνσας, Εστερ Λ. Τζορτζ, διαφοροποιήθηκε και ψήφισε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων. Αν και η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε μετά τη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της Fed αναγνώρισε την πρόσφατη επιτάχυνση στον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης της αμερικανικής οικονομίας, εντούτοις δεν έδωσε ξεκάθαρο σήμα για μια άμεση αύξηση των επιτοκίων. Από την άλλη πλευρά, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ανακοίνωσε στη συνεδρίασή της στις 28-29 Ιουλίου ότι θα αυξήσει το ποσό αγοράς ETFs στα 6 τρισ. γιεν ετησίως, έναντι των 3,3 τρισ. γιεν προηγουμένως, και θα διπλασιάσει το μέγεθος του προγράμματος δανεισμού σε δολάρια από 12 δισ. γιεν στα 24 δισ. γιεν. Ωστόσο, διατήρησε αμετάβλητο τον στόχο για αγορές περιουσιακών στοιχείων στα 80 τρισ. γιεν ετησίως και δεν προχώρησε σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων ή αύξηση του ποσού των αγορών κυβερνητικών ομολόγων, γεγονός που απογοήτευσε τους επενδυτές.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο δέχθηκε πιέσεις την εβδομάδα που διανύσαμε, καθώς η συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της Fed δεν συνοδεύτηκε από αύξηση των προσδοκιών της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων παρέμβασης μέσα στους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, η πιθανότητα για μια αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο 28%, ενώ για τον Δεκέμβριο ανέρχεται περίπου στο 45%. Σε αυτό το περιβάλλον, ο δείκτης DXY έπεσε σε χαμηλά 2 εβδομάδων 96,185 και η ισοτιμία ευρώ/δολάριο ανήλθε, επίσης, κοντά σε υψηλό 2 εβδομάδων 1,1120 την Παρασκευή. Οσον αφορά το γιεν, ένα νόμισμα που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, ενισχύθηκε σημαντικά την Παρασκευή ύστερα από την απογοητευτική απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας. Ως εκ τούτου, το δολάριο/γιεν υποχώρησε στο χαμηλό 2,5 εβδομάδων 102,75 την Παρασκευή, ύστερα από αρχική ενίσχυση στο 105,75 αμέσως μετά την ανακοίνωση της BoJ.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή