Υπό μεγάλη πίεση οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Υπό μεγάλη πίεση οι ευρωπαϊκές τράπεζες

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενικεύθηκε και εντάθηκε χθες η υποχώρηση των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για την κερδοφορία του κλάδου σε περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης, αρνητικών επιτοκίων δανεισμού και μεγάλου ύψους μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ιδιαίτερα μεγάλη πίεση δέχονται οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές, που έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, εξαιτίας του μεγάλου ύψους μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ χθες συμπαρασύρθηκαν και οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με πτώση 8,84%. Μεγάλη πίεση δέχονται και όσες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είχαν εμφανίσει τόσο καλά αποτελέσματα στα stress tests, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Ο τραπεζικός δείκτης του πανευρωπαϊκού χρηματιστηριακού δείκτη STOXX Europe 600 έκλεισε χθες με πτώση 3,36%, ενώ από την αρχή του έτους έχει υποχωρήσει κατά 30,78%, δείγμα ότι οι επενδυτές δεν έχουν διάθεση να επενδύσουν σε τραπεζικές μετοχές είτε εντός είτε εκτός Ευρωζώνης. Από το κλείσιμο της Παρασκευής έως και χθες ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 5%. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη εκτίμηση της Eurostat είναι πως η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε κατά το β΄ τρίμηνο στο 0,3% από 0,6%, ενώ επιβράδυνση σημειώθηκε και στη μεταποίηση της Ευρωζώνης τον Ιούλιο. Η δε Βρετανία μετά την έξοδο από την Ε.Ε. απειλείται από πολύ μεγάλη επιβράδυνση στην ανάπτυξη, ενδεχομένως ακόμη και από ύφεση, τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2016 και ακόμη περισσότερο το 2017. Το περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης περιορίζει την κερδοφορία των τραπεζών, η οποία έχει δεχθεί πλήγμα και από τα αρνητικά επιτόκια που εφαρμόζει η ΕΚΤ από το 2014.

Τα stess tests μπορεί να έχουν επικριθεί ως υπερβολικά επιεική από αρκετούς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και οικονομικούς αναλυτές, ωστόσο φαίνεται ότι έχουν επιτελέσει το έργο τους, που δεν είναι άλλο από το να αποτελέσουν μέσο πίεσης, ώστε οι μέτοχοι να αναγκαστούν να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Δεν είναι τυχαίο ότι τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι μετοχές τραπεζών που είχαν εμφανίσει είτε μεγάλη πτώση της κεφαλαιακής τους επάρκειας στο δυσμενές σενάριο, είτε αυτές που η αγορά εκτιμάει ότι θα χρειαστούν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου (ή να πουλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία), ενόψει του 2018. H Standard & Poors σημειώνει, αναφερόμενη στα stress tests, ότι «αν και τα αποτελέσματα δείχνουν συνολικά ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας, φέρνουν στο προσκήνιο δυνητικές αδυναμίες σε ορισμένες τράπεζες και σε τραπεζικά συστήματα. Εντεκα τράπεζες εμφάνισαν βασικό δείκτη ιδίων κεφαλαίων (CET1) χαμηλότερο από 8% το 2018». Κατά τη Moody’s, οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίσθηκαν ανθεκτικές και με αυξημένη κεφαλαιακή επάρκεια σε σχέση με τις δοκιμασίες του 2014.

Ποιες είναι οι πιο αδύναμες μετοχές μετά τα stress tests

Κατά τη S&P αλλά και την πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών, τα πιο αδύναμα αποτελέσματα εμφάνισαν ορισμένες τράπεζες από την Αυστρία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα και η Deutsche Bank έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των επενδυτών από τις αρχές του 2016, λόγω της χαμηλής κεφαλαιακής τους επάρκειας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην περίπτωση των ιταλικών τραπεζών.

H μετοχή της Banca Monte dei Paschi έκλεισε χθες με πτώση 16,10%. Την Παρασκευή η διοίκησή της είχε ανακοινώσει την ανακεφαλαιοποίησή της με 5 δισ. ευρώ από διεθνείς τράπεζες, υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεφορτωθεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια 9,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο οι επενδυτές έχουν χάσει τα τελευταία έτη 8 δισ. ευρώ, που είχαν επενδύσει για την κεφαλαιοποίησή της, και είναι διστακτικοί στο να επενδύσουν στην BMPS. Η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά περίπου 78,89% από την αρχή του 2016.

Παρόμοια πορεία έχει και η μετοχή της UniCredit, η οποία έκλεισε χθες με πτώση 7,15%, λόγω της ανησυχίας ότι θα αναγκαστεί και αυτή να ξεφορτωθεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον ίδιο βαθμό με την BMPS.

Οι ανησυχίες δεν περιορίζονται στις ιταλικές τράπεζες. Χθες η Commerzbank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, ανακοίνωσε μείωση κερδών κατά 32% το β΄ τρίμηνο, ενώ τα stress tests είχαν δείξει ότι στο δυσμενές σενάριο έχει τον 8ο χαμηλότερο βασικό δείκτη ιδίων κεφαλαίων (CET1) μεταξύ των 51 τραπεζών με 7,4%, όταν ο μέσος όρος είναι 9,2%. Η μετοχή της Commerzbank έκλεισε χθες με πτώση 7,77% στα 5,28 ευρώ, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Ενα ακόμη πλήγμα δέχθηκε χθες η Deutsche Bank, η μετοχή της οποίας έκλεισε με πτώση 4,51%, διότι μαζί με την Credit Suisse από την ερχόμενη Δευτέρα δεν θα περιλαμβάνονται στον πανευρωπαϊκό δείκτη εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης STOXX 50, λόγω της μεγάλης πτώσης της μετοχής τους κατά τους τελευταίους μήνες. Η μετοχή της Deutsche Bank έχει υποχωρήσει κατά 50,21% από την αρχή του έτους, ενώ ο δείκτης της CET1 ήταν ο 10ος χαμηλότερος στα stess tests. Η μετοχή της Credit Suisse έκλεισε χθες με πτώση 6,19% και από την αρχή του έτους έχει χάσει 49,17%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή